Vragen van het lid Keijzer (CDA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de berichten «Dreigend ontslag 287 thuiszorgmedewerkers» en «Honderden medewerkers thuiszorg Rotterdam op straat» (ingezonden 6 december 2012).

Vraag 1

Kent u de berichten «Dreigend ontslag 287 thuiszorgmedewerkers»1 en «Honderden medewerkers thuiszorg Rotterdam op straat»2?

Vraag 2

Deelt u de mening dat in deze situaties zowel medewerkers als cliënten te lang in onzekerheid blijven zitten over de toekomst van de huishoudelijke hulp? Hoe gaan de desbetreffende gemeenten om met cliënten die nu in onzekerheid zitten over de huishoudelijke hulp vanaf 1 januari 2013?

Vraag 3

Deelt u de mening dat gemeenten op grond van artikel 10a van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) verplicht zijn om het gesprek tussen de oude en nieuwe aanbieders van huishoudelijke hulp te arrangeren, zodat gesproken kan worden over eventuele overname van personeel?

Vraag 4

Kunt u aangeven hoe andere gemeenten omgaan met artikel 10a van de Wmo? Zijn er voorbeelden bekend van gemeenten die in hun aanbestedingstraject al vastleggen dat personeel moet worden overgenomen?

Vraag 5

Bent u bereid om met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ( VNG) in gesprek te gaan over de uitvoering van artikel 10a van de Wmo in het algemeen en deze twee situaties in het bijzonder?


X Noot
1

MijnVakbond.nl, Dreigend ontslag 287 thuiszorgmedewerkers, 30 november 2012. http://www.mijnvakbond.nl/Dreigend-ontslag-287-thuiszorgmedewerkers?referrer=266

X Noot
2

Volkskrant.nl, Honderden medewerkers thuiszorg Rotterdam op straat, 28 november 2012.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3355245/2012/11/28/Honderden-medewerkers-thuiszorg-Rotterdam-op-straat.dhtml

Naar boven