Vragen van het lid Paulus Jansen (SP) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over energiebesparing door innovatieve automatische zonwering (ingezonden 23 januari 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het rapport «Energiegebruik, comfort en zonwering»?1

Vraag 2

Onderschrijft u de conclusie dat innovatieve vormen van automatisch geregelde buitenzonwering voor een groot aantal gebouwtypen2 een zeer groot energiebesparingspotentieel hebben3 voor verwarming, koeling en verlichting, zowel bij bestaande als nieuwe gebouwen?

Vraag 3

Is HR-zonwering4 al opgenomen in de standaardberekeningsmethode en -software voor  het EPC/energielabel?

Zo nee, wilt u bevorderen dat dit zo snel mogelijk gebeurt?

Vraag 4

Komt HR-zonwering in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek? Zo nee, wilt u bevorderen dat dit zo snel mogelijk gebeurt?

Vraag 5

Welke mogelijkheden ziet u om in het kader van het innovatiebeleid de doorontwikkeling van HR-zonwering via integratie in gevelsystemen, optimalisatie van de automatische besturing en integratie met (de besturing van) andere gebouwinstallaties te bevorderen?


X Noot
1

TNO in opdracht van ROMAZO, rapportnr. TNO-060-DTM-2011–02848 d.d. 22 september 2011.

X Noot
2

Onderzocht werden toepassingen bij laagbouwwoningen en appartementen, onderwijsgebouwen en kantoren.

X Noot
3

Kantoren 12–23%, scholen 7–25%, appartementen 5–14%; genoemde percentages hebben betrekking op de optelsom van bespaarde energie voor verlichting, verwarming en koeling.

X Noot
4

Conform SKG-kwaliteitseisen 700 d.d. 1 november 2011.

Naar boven