Vragen van de leden Omtzigt (CDA), Huizing (VVD), Vermeij (PvdA), De Jong (PVV), Ulenbelt (SP) en Koşer Kaya (D66) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën over het oproepen voor keuringen van voormalig werknemers, die een WGA 35–80% hebben (ingezonden 22 april 2011).

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat een aantal ondernemingen waaronder het (semi-staatsbedrijf) Connexxion voormalig werknemers, die een Wet werkhervatting gedeelte arbeidsongeschikten (WGA) 35–80% hebben, oproept voor keuringen?

Vraag 2

Kunt u op de onderstaande feiten, afkomstig uit het rondetafelgesprek Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), dat op 21 april jl. plaatsvond, reageren en aangeven of u ze wenselijk vindt of niet:

  • a. mensen krijgen een brief tot oproeping, maar worden nergens op hun rechten gewezen. Zij dienen soms tot 200 kilometer te reizen, wordt niet op de mogelijkheid gewezen een afspraak te verzetten;

  • b. Connexxion reageert niet positief op verzoeken om een onafhankelijke derde mee te nemen naar de keuring;

  • c. het is onduidelijk voor de opgeroepene of hij/zij spreekt met een BIG-geregistreerde verzekeringsarts cq arbo-arts;

  • d. na afloop van de keuring (?) en een gesprek met een arbeidsdeskundige wordt de voormalig werknemer gevraagd onmiddellijk het verslag met de bevindingen te ondertekenen, dat opgestuurd wordt naar het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)?

Vraag 3

Kunt u garanderen dat deze verslagen als zodanig niet leiden tot een herkeuring slechts op basis van het dossier, maar alleen na een oproep en herkeuring door een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV?

Vraag 4

Kunt u aangeven wat in uw ogen minimumnormen zijn waaraan een onderneming dient te voldoen als zij, acterend als zelfstandig bestuursorgaan, wil controleren of het WGA-percentage nog actueel is?

Vraag 5

Welke minimum eisen heeft een onderneming voor re-integratie van deze groep mensen?

Vraag 6

Ziet u naar aanleiding van de antwoorden op de voorgaande vragen, reden om met Connexxion in gesprek te gaan?

Vraag 7

Op welke wijze is de werkgever verplicht aan iemand die zijn werkzaamheden hervat heeft te melden dat hij/zij in de ogen van de werkgever niet voor 100% bedongen arbeid verricht?1

Vraag 8

Deelt u de mening dat een werknemer op tenminste het 12 maanden punt en het 18 maanden punt hierover schriftelijk geïnformeerd dient te worden, inclusief het mogelijke vervolg (een WIA-keuring) en zijn rechten jegens de werkgever?

Vraag 9

Deelt u, gezien het feit dat uit antwoorden van het UWV zelf blijkt dat UWV slechts in staat is een advies te geven over de status van de verrichte arbeid (passende arbeid of bedongen arbeid), de mening dat het op een redelijk laagdrempelige manier mogelijk moet zijn om over deze essentiële vraag een bindend antwoord te krijgen?

Vraag 10

Kunt u deze vragen, met het oog op het algemeen overleg van 27 april 2011, beantwoorden voor 26 april 2011?


X Noot
1

Een tweede signaal betreft het administratief ziek houden van personeel. Na volledige werkhervatting blijft de werkgever deze personen administreren als ziek voor een zeer gering percentage (bv 1% of 10%). In een aantal gevallen wordt dit gemeld op de loonstrook en soms in zijn geheel niet.

Naar boven