Vragen van lid De Boer (VVD) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het beschikbaar stellen van woningen voor de sociale huurvoorraad (ingezonden 19 augustus 2010).

Vraag 1

Kent u het artikel «Amsterdam besteelt eigenaar tweede huis»?1

Vraag 2

Kent u de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam, Sector Kanton, van 27 juli 2005 waarin de rechter heeft uitgesproken dat het hebben van twee hoofdverblijfplaatsen is toegestaan? Hoe verhoudt zich deze uitspraak met de bestaande praktijk in Amsterdam? Deelt u de mening dat gerechtelijke uitspraken dienen te worden uitgevoerd en opgevolgd? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Bent u bereid actie te ondernemen richting de gemeente Amsterdam om te bewerkstelligen dat deze gemeente gerechtelijke uitspraken opvolgt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Bent u bekend met de praktijk in Amsterdam waarin het voorkomt dat woningcorporaties woningen uit hun woningvoorraad doorverhuren ten behoeve van hotels die daarin gasten onderbrengen? Zo nee, bent u bereid te verifiëren of dit daadwerkelijk voorkomt in Amsterdam? Indien u dit niet bent, waarom niet?

Vraag 5

Bent u bekend met de uitspraak van het Europese Hof die bekend staat als de Poolse kwestie?2 Bent u bereid na te gaan hoe de gemeente Amsterdam omgaat met de puntentelling voor de huurberekening, en of de gemeente Amsterdam zich hierbij ook houdt aan Europese richtlijnen en gerechtelijke uitspraken over deze materie? Zo nee, waarom niet?


XNoot
1

De Telegraaf, 17 augustus 2010.

XNoot
2

EHRM 22 februari 2005 (Kamer) en 19 juni 2006 (Grote Kamer), EHRC2005, 44 en 2006, 105. Dit houdt kort gezegd in dat bij de huurprijsberekening de kosten voor onderhoud en aanschaf mogen worden meegenomen in de huurprijs. Indien dit niet het geval is, dan is de eigenaar meer geld kwijt aan aanschaf en onderhoud, dan hij of zij aan huur ontvangt.

Naar boven