CLV Raming der voor de Eerste Kamer in 2024 benodigde uitgaven, evenals aanwijzing en raming van de ontvangsten

B VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT / ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING1

Vastgesteld 28 februari 2023

1. Inleiding

De leden van de fracties van GroenLinks, D66 en PvdA hebben kennisgenomen van de Raming Eerste Kamer 2024. Gezamenlijk hebben zij nog enkele vragen. De leden van de Fractie-Nanninga en die van de fractie van de PvdD sluiten zich aan bij deze vragen.

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het voorstel en wensen nog enkele vragen hierover te stellen. De fractieleden van de SP willen graag meer inzicht in de Raming, met name in de ontwikkelingen rondom de renovatie van het Binnenhof en de gevolgen daarvan voor de Raming. De fractieleden van de PvdD sluiten zich aan bij enkele van deze vragen.

De fractieleden van de SGP hebben met belangstelling kennisgenomen van de Raming Eerste Kamer 2024. Daarbij rezen enkele vragen, met name in verband met de tijdelijke huisvesting.

2. Ministerie van Algemene Zaken

Hoe komt het dat het Ministerie van Algemene Zaken nog steeds zetelt aan het Binnenhof, terwijl al eind 2021 de grenzen van de brandveiligheid van het complex in zicht waren? Wie draagt de verantwoordelijkheid indien er onverhoopt brand uitbreekt? En hoe moeten waarschuwingen van de Haagse Brandweer geïnterpreteerd worden, zo vragen de leden van de SP-fractie. De leden van de fractie van de PvdD sluiten zich bij deze vragen aan.

De leden van de SGP-fractie stellen dat in de besluitvormende fase rond de verbouwing van het Binnenhof langdurig is gesproken over de periode van afwezigheid van het parlement uit het centrum van de democratie. Het bevreemdt de leden van de SGP-fractie dat nog steeds een belangrijk deel van het Binnenhof gebruikt wordt, met name de gebouwen van het Ministerie van Algemene Zaken. Heeft dit invloed op de totale periode van afwezigheid van het parlement?

3. Tijdsplanning terugkeer Eerste Kamer Binnenhof

De leden van de fractie van de SP vragen wanneer de terugkeer van de Eerste Kamer naar het Binnenhof wordt voorzien? Zal dat 2026 blijven of is er sprake van vertraging? Is terugkeer van de Eerste Kamer wellicht ook mogelijk voordat de gehele renovatie van het Binnenhof is afgerond, aangezien de renovatie van de Eerste Kamer door een apart bouwbedrijf (Heijmans) wordt gedaan? Dat zou zich beter verdragen met de meermaals uitgesproken wens van de Senaat om zo kort mogelijk afwezig te zijn op het Binnenhof, zo stellen de aan het woord zijnde leden Hun vragen worden ondersteund door de leden van de fractie van PvdD.

In de discussie is naar de Eerste Kamer toe steeds opnieuw bevestigd dat haar terugkeer naar het Binnenhof op redelijk korte termijn mogelijk zou zijn. Gesproken werd over 2,5 á 3 jaren.

In dat licht is het vreemd dat in de meerjarenraming wordt aangegeven dat de tijdelijke huisvesting nodig zou zijn tot 2026. Waarom is voor veel meer jaren dan destijds is toegezegd een financiering voorzien voor de tijdelijke huisvesting? Is het mogelijk om een goede tijdsplanning aan te geven, zo vragen de fractieleden van de SGP.

4. Financiële consequenties renovatie Eerste Kamer

De leden van de SP-fractie vragen, onder aansluiting van de leden van de fractie van de PvdD, hoe de kostenontwikkeling van de renovatie van het Binnenhof verloopt, die aanvankelijk geraamd werd op 475 miljoen euro, en in 2021 al opgelopen was tot 718,9 miljoen euro. Is verdere budgetoverschrijding te verwachten?

De SGP-fractieleden zouden ook graag meer inzicht krijgen in de financiële consequenties voor het project renovatie Binnenhof, en meer specifiek voor het gedeelte van de Eerste Kamergebouwen?

5. Specificering verschillende posten Raming Eerste Kamer 2024

De leden van de fracties van GroenLinks, D66 en PvdA zouden graag een toelichting ontvangen op verschillende benoemde posten in de Raming Eerste Kamer 2024. Zo vragen zij graag meer informatie over apparaatkosten. Hoe zijn deze opgebouwd en waar(om) precies wordt in de komende jaren een teruggang verwacht?

Ook ontvangen zij graag een toelichting op de post «integrale veiligheid Kamerleden en griffie». Bovendien vragen zij op basis waarvan de fractiekosten zijn bepaald en hoe deze aansluiten op discussies over de noodzakelijke ondersteuning voor een goede controle van de regering.

Ten slotte vragen de leden van de fractie van de SP of de raming van de fractiebudgetten kan worden gespecificeerd.

6. Inflatie

De leden van de fracties van GroenLinks, D66 en PvdA vragen of indexering voor inflatie is meegenomen in de raming.

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning ziet met belangstelling uit naar de memorie van antwoord en ontvangt deze graag binnen vier weken na vaststelling van dit voorlopig verslag.

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Dittrich

De griffier van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Bergman


X Noot
1

Samenstelling:

Kox (SP), Ganzevoort (GL), De Boer (GL), Van Hattem (PVV), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Koole (PvdA), Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), Bezaan (VVD), Van den Berg (VVD), Crone (PvdA), Dittrich (D66) (voorzitter), Doornhof (CDA), Frentrop (Fractie-Frentrop), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD) (ondervoorzitter), Rietkerk (CDA), Rosenmöller (GL), De Vries (Fractie-Otten), Keunen (VVD), Van der Linden (Fractie-Nanninga), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Talsma (CU) en Dessing (FVD).

Naar boven