36 600 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2025

Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2024

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg en de Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport, de VWS-monitor van september 2024 aan.

VWS-monitor

De VWS-monitor geeft een meerjarig beeld van de gezondheid en de zorg in Nederland en is een van de manieren om uw Kamer van deze informatie te voorzien. Daarbij wordt een groot aantal indicatoren over langere termijn gevolgd, zodat veranderingen in de gezondheidszorg en de volksgezondheid kunnen worden gevolgd.

De VWS-monitor wordt door het ministerie gemaakt en maakt onderscheid naar de gezondheidszorg en volksgezondheid voor verschillende levensfases1 bijvoorbeeld de zorg rond de geboorte en zorg in de laatste fase. Ook wordt gekeken naar de publieke waarden zoals toegankelijkheid.2

De opgenomen indicatoren komen van de Staat van Volksgezondheid en Zorg (de Staat).3 De cijfers van de Staat zijn door een groot aantal experts van diverse instituten wetenschappelijk en onafhankelijk goedgekeurd. Deze bron wordt continu geüpdatet. Naast de Staat is gebruik gemaakt van enkele bronnen van andere wetenschappelijke en/of overheidsinstellingen. Onder iedere indicator staat de bron vermeld en staan er eventuele opmerkingen ter verduidelijking van de indicator.

De VWS-monitor is ook digitaal beschikbaar via https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/kerncijfers-gezondheidszorg.

Ten opzichte van de vorige versie (mei 2024) is een aantal aanpassingen gedaan mede naar aanleiding van de behandeling van de VWS-begroting van afgelopen januari:

  • De indicator betaalbaarheid laatste levensfase is toegevoegd. Bij de behandeling van de VWS-begroting in januari kwam ter sprake dat de VWS-monitor nog niet volledig dekkend was. In deze versie van de VWS-monitor is de laatste ontbrekende indicator, betaalbaarheid in de laatste levensfase, toegevoegd.

  • Indicatoren in de VWS-monitor zijn zoveel als mogelijk aan de indicatoren in de VWS-begroting aangepast. Bij de behandeling van de VWS-begroting in januari is door Kamerlid Mohandis opgemerkt dat het jaarverslag en de VWS-monitor voor vergelijkbare doelen verschillende indicatoren gebruiken. Deze versie van de VWS-monitor is op diverse plekken aangepast om een coherent beeld te scheppen met de begrotingsstukken.

  • Verder zijn de cijfers in deze versie van de VWS-monitor geactualiseerd met de meest recente, beschikbare cijfers. Sommige indicatoren in de monitor worden niet jaarlijks geactualiseerd. Hierdoor zijn niet altijd cijfers beschikbaar voor recente jaren. Zodra die beschikbaar zijn, zullen die in toekomstige versies van de monitor worden aangevuld.

Met het meer volledig maken van de VWS-monitor is er ook geconstateerd dat de frequentie van de VWS-monitor – nu tweemaal per jaar, zowel medio mei als medio september – een zeer beperkte meerwaarde heeft aangezien de twee versies zeer beperkt van elkaar verschillen. Dit komt simpelweg omdat indicatoren niet zo frequent geactualiseerd worden. Dit maakt dat wij willen voorstellen om de formele aanbieding aan uw Kamer vanaf 2025 één keer per jaar te doen. Het lijkt ons daarbij wenselijk om dit publicatiemoment ruim voor het wetgevingsoverleg over het VWS-jaarverslag te laten plaatsvinden. De VWS-monitor kan zo nog steeds onderdeel zijn van het wetgevingsoverleg, het moment waarop wij verantwoording afleggen over de beleidsinzet in relatie tot de staat van de gezondheidszorg en de volksgezondheid. Uiteraard blijven de Staat en in de ontwerpbegroting die op Prinsjesdag verschijnt eventuele wijzigingen van wijzigingen tussendoor wel zichtbaar.

Tot slot wil ik benadrukken dat de VWS-monitor altijd kan worden aangepast. In deze versie is een belangrijke stap gezet om voor elke levensfase en publieke waarde een indicator op te nemen, mede naar aanleiding van een verzoek van uw Kamer. Voor komende versies wil ik u ook van harte uitnodigen om mee te denken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. Agema


X Noot
1

Algemene, levensfase-overstijgende thema’s, zorg rond de geboorte, gezond blijven, beter worden en leven met een chronische ziekte of beperking, zorg in de laatste fase. De definities van de levensfases zijn te lezen op pagina 3 van de VWS-monitor in de bijlage.

X Noot
2

Toegankelijkheid, kwaliteit, betaalbaarheid en betrokken samenleving. De definities van de publieke waarden zijn te lezen op pagina 3 van de VWS-monitor in de bijlage.

Naar boven