36 560 XV Jaarverslag en slotwet Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023

Nr. 7 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 4 juni 2024

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 23 mei 2024 voorgelegd aan de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Bij brief van 4 juni 2024 zijn ze door de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie, Léon de Jong

Adjunct-griffier van de commissie, Van den Broek

Vragen en antwoorden

Vraag 1

Wat zijn de redenen dat er minder gebruik is gemaakt van de leenfaciliteit dan werd voorzien?

Antwoord 1

De raming van het gebruik van de leenfaciliteit is met de nodige onzekerheid omgeven, vooral omdat de ervaringscijfers uit de corona-periode lastig te extrapoleren zijn. Uit het jaarverslag van SZW blijkt dat de uitgaven aan inburgeringsleningen over heel 2023 € 24 miljoen hoger waren dan geraamd bij de vastgestelde begroting. De oorspronkelijke raming is in de loop van het begrotingsjaar 2023 op basis van gegevens van DUO fors naar boven bijgesteld en deze bijstelling is te fors gebleken. Uit de Slotwet blijkt dat de uitgaven € 11,3 miljoen lager zijn uitgevallen dan bij Najaarsnota werd voorzien.

Vraag 2

Is het geld dat gemeenten ontvangen voor het instellen van sociale werkplekken specifiek hiervoor geoormerkt?

Antwoord 2

Nee, het geld dat gemeenten ontvangen voor de sociale werkvoorziening is niet geoormerkt. Gemeenten ontvangen budget voor de Wet Sociale Werkvoorzieningen en voor Beschut Werk via de Integratie-uitkering Participatie. Dit budget is vrij besteedbaar voor gemeenten. Zij hoeven zich hier niet over te verantwoorden aan het Rijk.

Vraag 3

Kan het geld dat gemeenten ontvangen voor het instellen van sociale werkplekken ook voor andere zaken worden gebruikt? Zo ja, hoe vaak komt dit voor?

Antwoord 3

Gemeenten ontvangen budget voor de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en voor Beschut Werk via de Integratie-uitkering Participatie. Dit budget is vrij besteedbaar en daarmee niet geoormerkt.

Het kan dan voorkomen dat gemeenten niet het volledige budget dat zij via de Integratie-uitkering Participatie aan de WSW en Beschut Werk (hoeven te) besteden. In het geval van de WSW kan dit bijvoorbeeld het gevolg zijn van de snellere uitstroom van medewerkers dan waarmee in het macrobudget rekening is gehouden.

Gemeenten hoeven zich niet te verantwoorden aan het Rijk over hun uitgaven aan de WSW en Beschut Werk. Het is dan ook niet bekend hoe vaak het voorkomt dat gemeenten minder budget uitgeven aan de WSW en Beschut Werk dan het budget dat zij via de integratie-uitkering Participatie ontvangen. Het is ook niet bekend hoeveel gemeenten juist meer uitgeven aan de WSW en Beschut Werk dan zij aan budget ontvangen.

Naar boven