36 410 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2024

Nr. 155 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2024

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister voor Medische Zorg en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de VWS-monitor van mei 2024 aan.

VWS-monitor

De VWS-monitor is één van de manieren om de informatievoorziening aan uw Kamer te verbeteren. Door de VWS-monitor wordt meer inzicht geboden in de staat van de volksgezondheid en de zorg in Nederland en de bijbehorende budgetten en doelen. De VWS-monitor is ook digitaal beschikbaar via https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/kerncijfers-gezondheidszorg.

De monitor volgt een groot aantal kernindicatoren over een langere termijn, met meerdere meetwaarden per indicator. Met deze indicatoren wordt inzicht geboden in de staat en de veranderingen van de gezondheidszorg en de volksgezondheid. De monitor kent een onderverdeling naar zes levensfases1 en per levensfase zijn de indicatoren verdeeld over vier publieke waarden.2

Het doel van de onderverdeling naar levensfases en publieke waarden is om een gestructureerd overzicht van indicatoren te geven. De primaire bron van de VWS-monitor is de Staat van Volksgezondheid en Zorg (de Staat). De cijfers van de Staat zijn door een groot aantal experts van diverse instituten wetenschappelijk en onafhankelijk goedgekeurd.3 Naast de Staat is gebruik gemaakt van bronnen van andere wetenschappelijke en/of overheidsinstellingen. Onder iedere indicator staat de bron vermeld en staan eventuele opmerkingen ter verduidelijking van de indicator.

Ten opzichte van de vorige versie (september 2023(Kamerstuk 36 410 XVI, nr. 5)) is er een aantal aanpassingen gedaan. Er zijn betaalbaarheidsindicatoren toegevoegd voor geboortezorg en leven met een chronische ziekte of beperking. Hierdoor zijn stappen gezet om voor iedere combinatie van levensfase en maatschappelijke waarde een indicator te hebben. Ik werk verder aan de monitor door de betaalbaarheid van zorg in de laatste levensfase te onderzoeken. Dit onderzoek is echter nog niet afgerond voor deze versie van de monitor.

Daarnaast is door de Tweede Kamer gevraagd om de cijfers omtrent zorgmijding in overeenstemming te brengen met de cijfers uit de VWS-begroting. Deze aanpassing is verwerkt in deze versie.

Verder zijn de cijfers in deze versie van de VWS-monitor geactualiseerd met de meest recente, beschikbare cijfers. Sommige indicatoren in de monitor worden niet jaarlijks gemeten, maar hebben een andere frequentie. Hierdoor zijn niet altijd cijfers beschikbaar voor recente jaren. Zodra die beschikbaar zijn, zullen die in toekomstige versies van de monitor worden aangevuld. De indicatoren die wel metingen over 2020, 2021 en 2022 hebben, zijn mogelijk beïnvloed door de effecten van corona.

Tot slot is de VWS-monitor continu onderhevig aan aanpassingen. Dit gaat gepaard met een zoektocht naar nieuwe en betere informatie en vergt blijvende inspanning. In deze versie is een belangrijke stap gezet door het toevoegen van een aantal nieuwe indicatoren. Voor komende versies wil ik u ook van harte uitnodigen om mee te denken, zoals dat bij de totstandkoming van de VWS-monitor en bij de afgelopen VWS-begrotingsbehandeling is gebeurd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder


X Noot
1

Algemene, levensfase-overstijgende thema’s, zorg rond de geboorte, gezond blijven, beter worden en leven met een chronische ziekte of beperking, zorg in de laatste fase. De definities van de levensfases zijn te lezen op pagina 3 van de VWS-monitor in de bijlage.

X Noot
2

Toegankelijkheid, kwaliteit, betaalbaarheid en betrokken samenleving. De definities van de publieke waarden zijn te lezen op pagina 3 van de VWS-monitor in de bijlage.

Naar boven