36 371 Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de regio's: Een industrieel plan voor de Green Deal voor het nettonultijdperk

A BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT / LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT1

Aan vicevoorzitter Šefčovič van de Europese Commissie

Den Haag, 7 juni 2023

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben met belangstelling kennisgenomen van het European Green Deal Industrial Plan.2 De leden van de fractie van de VVD hebben naar aanleiding hiervan -in het kader van het politiek dialoog- een aantal vragen en opmerkingen. De leden van de Fractie-Nanninga sluiten zich graag aan bij de vragen van de leden van de VVD-fractie.

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie menen dat er al vele gelden beschikbaar zijn in Europa voor de «groene transitie». Onder de groene transitie verstaan deze leden alles wat te maken heeft met de energie transitie, zoals de circulaire economie, herstel van de natuur en de koolstofverwijdering. Zij stellen dat hen het totaal overzicht ontbreekt en verzoeken de Europese Commissie dan ook om, bij voorkeur in een overzichtelijke tabel, inzichtelijk te maken welke fondsen nu reeds beschikbaar zijn vanuit Europa voor de groene transitie en welk gedeelte daarvan reeds is aangewend; hoe het staat met de gelden vanuit NextGenerationEU (corona recovery) en welke middelen daarvan ook in aanmerking komen voor de groene transitie; wat het totaal aan fondsen is dat individuele lidstaten al ter beschikking hebben gesteld en welk gedeelte daarvan reeds is aangewend; en tot slot wat de grootte van een eventueel Europees Soevereiniteitsfonds zou zijn.

Volgens de leden van de VVD-fractie beziet de Europese Commissie de noodzaak voor eventuele extra fondsen in het licht van wat andere landen ter beschikking stellen. Deze leden vragen de Europese Commissie om inzichtelijk te maken hoe de US Inflation Reduction Act ten bedrage van 330 miljard euro, de Japanse plannen ten bedrage van 140 miljard euro en de Chinese subsidies ten bedrage van 260 miljard euro, invloed hebben op het concurrentievermogen van de Europese Unie. Kan de Commissie daarbij verduidelijken hoe deze gelden precies worden aangewend, zo vragen deze leden. In welke sectoren ziet de Commissie oneerlijke concurrentie? Zij verzoeken de Commissie om hierbij ook aan te duiden welke bedrijven specifiek deze oneerlijke concurrentiepositie aanwenden in de Europese markt. In hoeverre kan de Europese Unie ook baat hebben bij deze subsidies? Hoe wil de Commissie de regels voor staatssteun verruimen ten behoeve van de groene transitie en gelijktijdig zorgdragen voor een gelijk speelveld tussen de lidstaten?

Kan de Europese Commissie inzage geven in de 51 miljard euro aan steunregelingen die in 2022 zijn goedgekeurd en onder het begrip «staatssteun» vallen? De leden van de VVD-fractie verzoeken hierbij ook te verduidelijken welke lidstaten en welke hernieuwbare energiebronnen het betreft.

De Commissie heeft de intentie om het crisiskader (voor de gevolgen van de Russische agressie tegen Oekraïne) om te zetten in een crisis- en transitiekader in het kader van het Green Deal Industrial Plan. De leden van de VVD-fractie zijn van mening dat dit toch echt andere omstandigheden betreft. Kan de Commissie aangeven wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van het crisiskader en welke alternatieven overwogen zijn?

De Europese Commissie ziet het plan ook in het licht van de wereldwijde samenwerking en het bevorderen van de handel. In die context wordt volgens deze leden vooral gekeken naar de huidige partners en naar landen met rijke voorraden aan grondstoffen die in de nabije toekomst nodig zijn. Zij constateren dat in deze context China niet wordt genoemd, hoewel Europa daar nu, zeker door zonnepanelen en rare materials toch afhankelijk van is. Met andere woorden Europa zal China in deze transitie nodig hebben en dat wordt nu niet benoemd. Kan de Commissie aangeven hoe het ook gezamenlijk met China wil optrekken in deze wereldwijde transitie, gegeven alle zorgen die er volgens deze leden in Europa bestaan over de houding van China ten aanzien van de Russische inval in Oekraïne, de positie van Taiwan, het respecteren van mensenrechten en ten aanzien van de (cyber-) inmenging in andere staten. De leden van de VVD-fractie verzoeken tot slot of de Europese Commissie kan specificeren ten aanzien van welke aspecten er tussen China en de Europese Unie wel overeenstemming bestaat en hoe dit de groene transitie ten goede kan komen?

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk binnen drie maanden na dagtekening van deze brief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, L.P. van der Linden


X Noot
1

Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-Van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Vos (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), vacant (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

X Noot
2

COM(2023)62.

Naar boven