36 307 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023 (Incidentele suppletoire begroting)

A BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 februari 2023

Hierbij informeer ik u over de incidentele suppletoire begroting van de Defensiebegroting (hoofdstuk X), die aan de Tweede Kamer is aangeboden. Deze incidentele suppletoire begroting dient ertoe de Nederlandse militaire steun aan Oekraïne te kunnen blijven voortzetten. Gezien het belang van deze voortdurende steun aan Oekraïne, ziet het kabinet zich genoodzaakt een beroep te doen op artikel 2.27, lid een van de Comptabiliteitswet. Conform de motie van het lid Heinen c.s. licht ik in deze brief de hieraan ten grondslag liggende motivatie en het belang van het Rijk graag nader toe.1

De Russische invasie in Oekraïne heeft geleid tot een oorlog waarbij Oekraïne ook in 2023 aanzienlijke internationale steun nodig heeft. De Russische oorlog tegen Oekraïne raakt direct aan onze veiligheidsbelangen. Het kabinet heeft een boodschap afgegeven van onverminderde solidariteit aan de Oekraïense bevolking, die kan rekenen op voorspelbare Nederlandse steun zolang als dat nodig is.2 Daarom heeft het kabinet een reservering getroffen van € 2,5 miljard voor steun aan Oekraïne op de Aanvullende Post bij het Ministerie van Financiën.3 Deze reservering is in lijn met de oproep van de Tweede Kamer om de steun te intensiveren en structureler te maken.4 Het gereserveerde bedrag betreft de verwachte aanvullende steun aan Oekraïne via de ministeries van Defensie, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken. Dit bedrag is exclusief de liquiditeitssteun die via de EU verloopt en de steun voor de opvang van Oekraïners in Nederland.

De militaire steun aan Oekraïne vindt onder andere plaats in de vorm van de levering van materieel, uit de eigen militaire voorraad dan wel commercieel verworven en financiële bijdragen om met andere landen goederen te leveren. De raming van deze steun omvat voor de periode tot en met het tweede kwartaal € 1,24 miljard aan uitgaven en verplichtingen. Daarnaast wordt de steun uit de trilaterale overeenkomst met de Verenigde Staten en Tsjechië grotendeels meegenomen in de incidentele suppletoire begroting.5 Een deel van de steun uit deze overeenkomst is al eerder in 2022 gerealiseerd en is derhalve niet opgenomen in de incidentele suppletoire begroting.

De militaire steun aan Oekraïne is niet begroot in de ontwerpbegroting 2023 van Defensie. Vorig jaar werd de steun verantwoord op artikel 1 (Inzet) van de Defensiebegroting, het Budget Internationale Veiligheid (BIV). De omvang van het BIV in de begroting 2023 is onvoldoende om de voor de eerste helft van 2023 voorziene leveringen te kunnen financieren. Over de leveringen wordt de Tweede Kamer periodiek via de reguliere leveringenbrieven geïnformeerd.

In het reguliere begrotingsproces zou Artikel 1 (Inzet) van de Defensiebegroting met de eerste suppletoire begroting kunnen worden opgehoogd om de voorziene steun te kunnen financieren. Het benodigde tempo van de voortdurende militaire steun aan Oekraïne noopt nu tot een incidentele suppletoire begroting. Hiermee wordt het benodigde budget versneld overgeheveld van de Aanvullende Post bij het Ministerie van Financiën naar Artikel 1 van de Defensiebegroting, zodat de Nederlandse militaire steun aan Oekraïne rechtmatig kan worden voortgezet.

De Minister van Defensie, K.H. Ollongren


X Noot
1

Motie Heinen (Kamerstuk 36 100, nr. 5).

X Noot
2

Kamerbrief Steun Oekraïne 2023 (Kamerstuk 2022D56571).

X Noot
3

Idem.

X Noot
4

Motie Sjoerdsma (Kamerstuk, 21 501-02, nr. 2499), motie Brekelmans (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2568), motie Hammelburg (Kamerstuk 36 045, nr. 77), motie Piri (Kamerstuk, 21 501-20, nr. 1829), motie Thijssen en van der Lee (Kamerstuk, 23 045, nr. 100), motie Amhaouch (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1768), motie Mulder (Kamerstuk 36 200, nr. 37) en motie van Dijk (Kamerstuk 36 200, nr. 29).

X Noot
5

Kamerbrief 22 054, nr.374.

Naar boven