36 252 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022 (Tiende incidentele suppletoire begroting inzake regelingen in verband met hoge energieprijzen)

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 14 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt na «2022» ingevoegd «alsmede subsidievoorwaarden voor leveranciers».

II

In de beweegreden wordt na «2022» ingevoegd «en dat het tevens gewenst is om algemene subsidievoorwaarden te stellen voor leveranciers die in aanmerking willen komen voor subsidie ten behoeve van het prijsplafond voor kleinverbruikers».

III

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

  • 1. De leverancier van elektriciteit aan afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998, de leverancier van gas aan afnemers als bedoeld in artikel 43, eerste lid, van de Gaswet, of de leverancier van warmte aan verbruikers met een aansluiting met een vermogen van maximaal 100 kilowatt als bedoeld in artikel 1 van de Warmtewet, die gebruik wil maken van een subsidie voor leveranciers ter bekostiging van een plafond voor energietarieven voor kleinverbruikers op grond van Verordening (EU) 2022/1854 van de Raad van 6 oktober 2022 betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen (PbEU 2022 LI 261/1) voldoet ten minste aan de algemene voorwaarde, bedoeld in dit artikel.

  • 2. De leverancier, bedoeld in het eerste lid, maakt zijn inkoopstrategie openbaar en maakt tevens per contractsvorm en per inkoopmoment openbaar wat de inkoopprijs per eenheid van het geleverde product is.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de voorwaarde, bedoeld in het tweede lid.

Toelichting

Dit amendement verplicht energieleveranciers die een subsidieaanvraag doen in het kader van het prijsplafond, transparant te zijn over hun inkoopstrategie en -prijzen van energie en gas. Op deze wijze kan worden vastgesteld of de voorschotten niet te hoog zijn en kan getoetst worden of er geen belastingeuro te veel wordt overgemaakt. Dit dwingt de energieleveranciers om op een eerlijke en transparante manier hun gas en energie aan te bieden. Indiener vindt het vaststellen van een margetoets per energieleverancier te onzeker, te omslachtig, ondoelmatig en mogelijk onrechtmatig.

Met dit amendement worden energieleveranciers verplicht om hun inkoopprijzen openbaar te maken en daarmee ook de prijsopbouw van hun tarieven. Het is logisch als daarin tenminste is weergegeven welk gedeelte is ingekocht op basis van lange termijn contracten en voor welke prijs per eenheid, en uitgesplitst welk gedeelte is ingekocht met korte termijn contracten en voor welke prijs per eenheid, en uitgesplitst welk gedeelte is ingekocht op de dagmarkt en voor welke prijs per eenheid. Indiener vindt het logisch om bij het 100% subsidiëren van de energie tot [aantal] kWh en gas [aantal] kuub, ook 100% transparantie komt te staan.

Leijten

Naar boven