36 200 XVII Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel

Nr. 51 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2022

Graag bied ik u hierbij aan de jaarlijkse Decemberbrief voor de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Via deze brief wordt u geïnformeerd over kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher

Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste budgettaire mutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2022 voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII). Met de Slotwet en het Jaarverslag ontvangt Uw Kamer de definitieve standen voor 2022.

Artikel 1: Duurzame economische ontwikkeling, handel en investeringen

Uitgaven

Het uitgavenbudget op artikel 1.3 (Versterkte private sector en arbeidsmarkt in ontwikkelingslanden) zal naar verwachting hoger uitkomen dan eerder begroot. De hogere uitgaven worden veroorzaakt door betalingen op committeringen in het kader van het programma financiële sector en infrastructuurontwikkeling.

Artikel 4: Vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling

Uitgaven

Op artikelonderdeel 4.1 Humanitaire Hulp wordt een beperkte overschrijding verwacht. De oorzaak daarvan is vooral de Nederlandse steun aan het initiatief Grain from Ukraine waartoe eind november is besloten. Dit initiatief beoogt de aankoop van extra graan uit Oekraïne dat ten goede komt aan landen die te maken hebben met voedselonzekerheid of waar hongersnood dreigt.

Artikel 5: Multilaterale samenwerking en overig inzet

Uitgaven

Het uitgavenbudget van artikelonderdeel 5.1 (Multilaterale samenwerking) wordt verhoogd. Dit komt hoofdzakelijk door een bijdrage aan het Resilience and Sustainability Trust (RST) van het IMF.

Daarnaast is gedurende het jaar sprake van koersverschillen. De begroting voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking werkt met een vooraf vastgestelde wisselkoers ten opzichte van buitenlandse valuta (de zgn. corporate rate). Deze koers wordt gelijktijdig met de presentatie van de begroting vastgesteld. Omdat bij betalingen in buitenlandse valuta gedurende het jaar een verschil ontstaat als gevolg van de werkelijk geldende koers, ontstaat er een saldo. Voor de koersontwikkeling bestaat op het moment van schrijven een meevaller ten opzichte van de tweede suppletoire begroting. Koersontwikkelingen worden verantwoord op artikelonderdeel 5.2 (Overig armoedebeleid).

Naar boven