36 200 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023

Nr. 229 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 juni 2023

De afgelopen periode bent u geïnformeerd over de verantwoording van het Ministerie van VWS over 2022 (Kamerstuk 36 360 XVI, nr. 1) en de voortgangsrapportage over de verbeteringen in het financieel beheer (Kamerstuk 36 200 XVI, nr. 216). Tevens heeft u zowel de rapporten van de Auditdienst Rijk1 en de Algemene Rekenkamer (Kamerstuk 36 360 XVI, nr. 2) ontvangen. Ook is er een (ambtelijke) technische briefing geweest op jl. 7 juni door de Auditdienst Rijk en het ministerie. Hiermee heeft uw Kamer een beeld kunnen krijgen van de stand van het financieel beheer over 2022 van het Ministerie van VWS. Met het feit dat nog steeds sprake is van een ernstige onvolkomenheid over 2022 van het financieel beheer hecht ik eraan uw Kamer mee te nemen in de aanpak voor 2023. Hiermee krijgt u een beeld van de maatregelen die ik voor 2023 tref om het financieel beheer meer op orde te krijgen. Graag ga ik over deze verbeteraanpak met u in gesprek tijdens het wetgevingsoverleg over het Jaarverslag van VWS op 20 juni aanstaande.

De verbeteraanpak 2023, zoals in de bijlage is opgenomen, is een addendum op de programma-aanpak zoals binnen VWS wordt gehanteerd. Het beschrijft concrete maatregelen, inclusief mijlpalen en ijkmomenten die moeten leiden tot de benodigde verbetering. De focus van deze maatregelen betreft vier aspecten:

  • 1. Implementatie ontwikkelde producten 2022

    In 2022 zijn verschillende producten ontwikkeld om kwetsbaarheden in de verschillende processen (subsidie, inkoop, materieelbeheer) te ondervangen. In 2023 zijn deze producten beschikbaar en wordt gemonitord of deze producten ook daadwerkelijk worden gebruikt in de organisatie en ook het ondersteunend zijn bij het verbeteren van subsidie-, inkoop- en materieelbeheer.

  • 2. Wegwerken bevindingen ADR en AR

    Om de bevindingen aan te pakken die zijn geïdentificeerd door de ADR en de AR wordt een nieuwe werkwijze geïmplementeerd die ook door het Ministerie van BZK is benut in de afgelopen jaren. Bevindingen worden omgezet in een plan van aanpak op basis waarvan maatregelen worden getroffen. Speciale aandacht wordt geschonken aan de maatregelen die worden ingezet om te borgen dat de jaarafsluiting juist en tijdig plaats kan vinden.

  • 3. Afronden risicovolle corona-dossiers

    In 2023 worden de laatste risicovolle corona-dossiers afgerond en verantwoord. Hoewel het nu al duidelijk is dat het niet lukt om al deze dossiers rechtmatig af te wikkelen, dient dit minstens met een zo hoog mogelijke zekerheid te gebeuren.

  • 4. Culturele borging

    Om het financieel beheer structureel te borgen is een cultuurverandering noodzakelijk. Speciale aandacht hierbij gaat uit naar de inrichting van de financiële functie.

Doel van het voortzetten van de inspanningen die reeds zijn verricht en het nemen van aanvullende maatregelen is om niet alleen in 2023 op alle onderkende bevindingen significante voortgang te boeken maar ook om het financieel beheer binnen het Ministerie van VWS duurzaam te versterken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven