36 200 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2023

Nr. 110 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2022

In de voortgangsbrief chroom-6 van 3 juli 2020 hebben de toenmalige Minister voor Medische Zorg en de toenmalige Staatssecretaris van Sociale Zaken en Sport, en Werkgelegenheid, uw Kamer geïnformeerd over de analyse die door Rijkswaterstaat wordt gedaan naar de mogelijke gezondheidsrisico’s bij werkzaamheden die in het verleden zijn uitgevoerd1. In deze brief is uw Kamer tevens toegezegd op hoofdlijnen geïnformeerd te worden over de uitkomsten hiervan, nadat de betrokken medewerkers geïnformeerd waren. Dat is inmiddels het geval. Met deze brief geef ik invulling aan deze toezegging.

Uitkomsten historische analyse

Rijkswaterstaat hanteert sinds 1998 het beleid dat chroom-6-vrije verven worden toegepast tijdens conservering. In het verleden is echter veelvuldig chroom-6 gebruikt op objecten. Daarom is door Rijkswaterstaat bezien hoe er in het verleden in eigen beheer is omgegaan met conserveringswerkzaamheden aan boord van schepen van de Rijksrederij en met het onderhouden van boeien door de voormalig Vaarwegmarkeringsdienst. Rijkswaterstaat heeft in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiënisten (NVvA) een methodiek ontwikkeld voor het opstellen van functie- en persoonsgebonden blootstellingsprofielen. De stappen die gezet zijn in de analyse zijn besproken met de paritaire commissie Rijk. De resultaten laten zien dat er voor een beperkte groep medewerkers sprake is van een significant extra gezondheidsrisico.

De resultaten zijn begin dit jaar gedeeld met de betrokken (oud)medewerkers van de Rijksrederij en de voormalige Vaarwegmarkeringsdienst. Medewerkers die een vragenlijst hadden ingevuld om hun persoonlijke blootstelling aan chroom-6 in kaart te kunnen brengen, hebben na deze informatiesessies een persoonlijke brief ontvangen. In deze brief is hun persoonlijke blootstellingsprofiel beschreven.

Zoals aangegeven in de brief van 3 juli 2020 heeft Rijkswaterstaat ook gekeken of toezichthouders van conserveringswerkzaamheden mogelijk blootgesteld zijn geweest. De resultaten hiervan hebben aangetoond dat er geen sprake is van een significant extra gezondheidsrisico.

Vervolg

De leidinggevenden, bedrijfsarts en maatschappelijk werkers hebben gesprekken gevoerd met diegenen die daar behoefte aan hebben om hun eventuele zorgen te bespreken. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat voor medewerkers die vragen of gezondheidsklachten hebben een informatie- en meldpunt ingericht. Tot op heden zijn er drie meldingen ontvangen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 35 300 XVI, nr. 168.

Naar boven