36 200 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023

Nr. 82 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2023

Hierbij bied ik u het Jaarverslag 2022 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied (hierna Kustwacht) aan. De Rijksministerraad heeft dit jaarverslag op 26 april 2023 vastgesteld. Conform de Rijkswet Kustwacht legt de Minister van Defensie met dit jaarverslag verantwoording af over het functioneren van de Kustwacht in 2022.

In 2022 was het realiseren van een «24/7» operationeel inzetbare organisatie het speerpunt op personeelsgebied. De Kustwacht werkt aan een significante personele groei, waarvan de eerste resultaten in 2022 al zichtbaar werden. In 2022 zag de Kustwacht veel nieuw (lokaal) personeel instromen. Nieuw personeel start direct met de Basisopleiding Kustwacht. Ook leidde de Kustwacht drie lichtingenoperators voor het Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) op. Met het aanvullen van de ploegen van het JRCC ontstond vanaf eind 2022 meer ruimte om dat personeel te trainen en opleidingen te laten volgen. In 2022 breidde tevens de human resources en ICT-gerelateerde personeelscapaciteit van de Kustwacht uit.

Terwijl de organisatie werkt aan deze transitie, zet de Kustwacht dagelijks personeel en middelen in om invulling te geven aan haar taakuitvoering. Die taakuitvoering werd begin 2022 nog beïnvloed door COVID-19 (omikron-variant) in de Caribische regio, hetgeen resulteerde in een tijdelijk verlaagde inzetbaarheid van operationele eenheden van de Kustwacht. Na het afzwakken van de omikron-golf is de impact op de inzetbaarheid in de loop van 2022 verminderd en is de operationele inzetbaarheid verbeterd.

Het Lange Termijn Plan Materieel 2019–2028 (LTP-M) was ook in 2022 leidend voor vervangingstrajecten en aanschaf van nieuw materieel. Het meest in het oog springende traject in 2022 was de afronding van de vervanging van de waldetectiecapaciteit op de Benedenwindse eilanden. Daarnaast werkte de Kustwacht verder aan het project ter vervanging van de huidige cutters, de middelgrote varende eenheden.

In 2022 ontwikkelde de Kustwacht zich verder om steeds meer vanuit informatie en intelligence de operatie te kunnen aansturen, dit binnen het juridische kader en waarborgen van de Rijkswet Kustwacht. Ook investeerde de Kustwacht veel in haar personeel door het aanbieden van opleidingen en trainingen, onder andere op het gebied van informatiegestuurd optreden in het maritieme domein.

De Kustwacht deed een aantal grote drugsvangsten in 2022, in veel gevallen in samenwerking met Defensie of derden. Dit leverde in totaal een recordvangst van bijna 30 ton drugs op. Uit de resultaten van onderscheppingen van verdovende middelen waarbij de Kustwacht zelfstandig optrad (16.690 kg cocaïne en alle marihuana, totaal 21.806 kg) valt op te maken dat de totale hoeveelheid in beslag genomen drugs in 2022 sterk is gestegen ten opzichte van 2021. De Kustwacht schrijft dit vooral toe aan de sterker wordende eigen informatiepositie in het Caribisch gebied, in combinatie met de afnemende invloed van COVID-19 gedurende het verloop van 2022. Daarnaast beschikte de Kustwacht in heel 2022 (weliswaar naar rato) over het stationsschip van Defensie, dit in tegenstelling tot 2021, waarin het schip een aantal maanden niet beschikbaar was. Tot slot werd de samenwerking met justitiële partnerdiensten en -landen (zoals de Verenigde Staten, Colombia en Frankrijk) verder geïntensiveerd, hetgeen de strijd tegen internationale ondermijnende criminaliteit ten goede komt.

De structuur van het jaarverslag 2022 volgt nagenoeg die van het jaarplan 2022. Op deze manier doet de Kustwacht transparant verslag van de behaalde resultaten ten opzichte van de doelstellingen in het jaarplan. Als ik de resultaten en ontwikkelingen in ogenschouw neem, kom ik tot de conclusie dat de Kustwacht op een adequate wijze invulling heeft gegeven aan haar missie, namelijk het leveren van maritieme veiligheid (safety & security) in het Caribisch gebied door opsporing, toezicht en dienstverlening.

De Minister van Defensie, K.H. Ollongren

Naar boven