36 200 L Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds voor het jaar 2023

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT EN VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 februari 2023

Door middel van deze brief informeren wij u over de sluiting van de derde indieningsronde van het Nationaal Groeifonds en het proces ten aanzien van de beoordeling van de voorstellen.

Sluiting derde ronde

Algemeen

Op 12 juli 2022 hebben wij u geïnformeerd over de voorbereiding van de derde ronde.1

De communicatie over de derde ronde is voor de zomer van 2022 van start gegaan met verschillende voorlichtingsbijeenkomsten. Het is de eerste ronde waarbij veldpartijen (zoals bedrijven en kennisinstellingen) rechtstreeks een investeringsvoorstel voor het Nationaal Groeifonds konden indienen op basis van de Subsidieregeling Nationaal Groeifonds.

In de periode van 2 januari 2023 tot 3 februari 2023 konden departementen en subsidieaanvragers een voorstel indienen.

Ingediende voorstellen

Er zijn in het totaal 27 voorstellen ingediend door de departementen. Dit is onderverdeeld in 8 voorstellen in de pijler Kennisontwikkeling en 19 voorstellen in de pijler Onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In totaal is in de pijler Kennisontwikkeling een bedrag aangevraagd van 1,8 miljard euro en in de pijler Onderzoek, ontwikkeling en innovatie een bedrag van 5,1 miljard euro. In de bijlage vindt u een lijst met de titels van de voorstellen inclusief de naam van het indienend departement. Op de website van het Nationaal Groeifonds2 is daarnaast een overzicht gepubliceerd van de ingediende voorstellen inclusief een korte beschrijving.

Daarnaast zijn 20 aanvragen ingediend voor de Subsidieregeling Nationaal Groeifonds. Daarbij zijn in totaal 501 subsidieaanvragers betrokken. De totaal aangevraagde subsidiebijdrage is ruim 2,5 miljard euro. Er zijn 3 aanvragen binnengekomen waarbij de aanvragers hebben aangegeven dat zij binnen het terrein Kennisontwikkeling vallen. De totaal gevraagde subsidiebijdrage voor dit terrein is ruim 400 miljoen euro. Er zijn 17 aanvragen binnengekomen waarbij aanvragers hebben aangegeven dat zij binnen het terrein Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie vallen. De totaal aangevraagde subsidiebijdrage voor dit terrein bedraagt circa 2,1 miljard euro. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) controleert nog of de aanvragen binnen het juiste terrein zijn ingediend. Dit kan betekenen dat de bovenstaande verdeling nog kan wijzigen.

Anders dan bij de departementale voorstellen wordt in deze fase geen verdere informatie verstrekt over de ingediende aanvragen. Dit is in lijn met de normale wijze van handelen van RVO bij subsidieaanvragen. Openbaarheid wordt gegeven over aanvragen die in het advies van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds opgenomen worden. Het advies gaat in op de aanvragen die voldoen aan de minimale vereisten en, op basis van rangschikking, een kans maken op uiteindelijke subsidieverlening. Na de subsidieverlening zal ook informatie worden vertrekt over de uiteindelijk gehonoreerde voorstellen.

Vervolgproces

De voorstellen zullen komende maanden worden beoordeeld. Daarbij zal de Adviescommissie Nationaal Groeifonds een zwaarwegend advies uitbrengen over de bijdrage van de voorstellen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland.

Het advies van de adviescommissie wordt in de zomer verwacht. Dit advies vormt de basis voor het besluit over de subsidievoorstellen door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en het kabinetsbesluit over de departementale voorstellen. Het advies zal, conform de adviezen van de vorige indieningsrondes, met uw Kamer gedeeld worden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Bijlage Overzicht departementale voorstellen

Naam voorstel

Indiener

Pijler Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

 

Bio Based Circular (BBC)

EZK

Deltaplan Valorisatie

OCW

Een gezond Holomicrobioom

LNV

Centrum voor proefdiervrije biomedische translatie (CPBT)

LNV

Tech Teelt voor de Toekomst (T3NL)

LNV

EPPIC: Economic-Powered Protein

LNV

REGENL

LNV

PALLAS

VWS

Data-economie

EZK

6G Future Network Services

EZK

POLARIS

DEF

Digitalisering Noordzee

IENW

Climate Space NL

EZK

Circulaire geintegreerde hoog-rendements zonnepanelen

EZK

Battery Competence Cluster NL (BBC)

EZK

Future Carbon NL

EZK

Beton Reinvented

IENW

Digitalisering en Automatisering Spoorgoederenvervoer (DAS)

IENW

Maritiem Masterplan

IENW

   

Pijler Kennisontwikkeling

 

Nationale Aanpak Professionalisering van Leraren

OCW

Meer Uren Werkt!

SZW

Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting

OCW

Investeren in het talent van de toekomst!

OCW

Creative Industries Immersive Impact Coalition (CIIIC)

OCW

DUTCH

VWS

Welvaart door een Inclusief Ecosysteem voor Ondernemerschap (WINECON)

EZK

Preventie Promotor

VWS

Naar boven