36 200 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2023

Nr. 64 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 januari 2023

Hierbij informeer ik uw Kamer over het (aanvullend) geohydrologisch onderzoek naar de ervaren grondoverlast bij het Kanaal Gent-Terneuzen in Sluiskil dat in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd. De uitkomsten daarvan zijn eind december 2022 bekend geworden. Bijgevoegd treft u de rapportage aan. Uw Kamer is meermaals geïnformeerd over de vochtoverlast, voor het laatst op 17 mei 2022 (Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 2786) en op 11 november 2022 (Kamerstuk 27 625, nr. 590).

Aanleiding

In delen van Sluiskil (gemeente Terneuzen) wordt door bewoners grondwateroverlast ervaren. Deze bewoners maken onder andere melding van vocht in huis, optrekkend vocht in de muren, natte vloeren en natte tuinen.

In 2017 is in opdracht van Rijkswaterstaat, North Sea Port en de gemeente Terneuzen onderzoek naar de wateroverlast uitgevoerd. Vervolgens zijn maatregelen uitgevoerd, maar in 2021 is geconstateerd dat deze niet hebben geleid tot een afname van wateroverlast. Een oproep van de bewoners in 2021 voor meer aandacht voor de aanhoudende problemen is aanleiding geweest om een nader onderzoek te gelasten. Dit onderzoek is nu gereed.

Uitkomsten onderzoek en vervolg

Het rapport bevestigt de problematiek van de wateroverlast die door bewoners wordt ervaren. Uit het onderzoek volgt dat een combinatie van factoren zorgt voor de wateroverlast. De invloed van het water vanuit het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de moeizame afvoer van hemelwater zorgen – mede door de complexe bodemstructuur en het ontbreken van onvoldoende drainerende middelen – voor een hoge grondwaterstand op verschillende locaties in Sluiskil.

In het rapport worden verschillende oplossingen voorgesteld die beoordeeld zijn op effectiviteit, uitvoerbaarheid, risico’s en kosten. Hieruit volgt een vijftal oplossingen waarbij het advies is deze getrapt uit te voeren en de resultaten steeds te monitoren op effectiviteit. De maatregelen zijn het aanleggen van drainage langs het Kanaal, het aanvullen en opwaarderen van de bestaande drainage in straten met structureel hoge grondwaterstanden, het verlagen van het grondwaterpeil en indien nodig het afdichten van de bodem van zijkanaal B (gelegen dichtbij de getroffen woningen) van het Kanaal Gent-Terneuzen.

Het volledig afsluiten van het kanaal zal leiden tot zeer ongewenste nevenschade als gevolg van het krimpen van grondlagen met het verzakken van de bebouwing tot gevolg. Deze maatregel wordt daarom niet voorgesteld.

De betrokken partijen, te weten de gemeente Terneuzen, Rijkswaterstaat, North Sea Port en Waterschap Scheldestromen, zijn het er over eens dat gezamenlijk naar oplossingen moet worden gewerkt waardoor de (grond)wateroverlast voor de inwoners van Sluiskil zoveel mogelijk wordt voorkomen. Op 24 januari 2023 worden de uitkomsten van het onderzoek en de te nemen vervolgstappen met de bewoners van Sluiskil gedeeld tijdens een informatiebijeenkomst. De partijen gaan gezamenlijk een uitvoeringsplan voor de voorgestelde maatregelen opstellen.

De bewoners worden gekend in de vervolgaanpak. Naast de informatiebijeenkomst worden de bewoners regelmatig door Rijkswaterstaat en de gemeente Terneuzen op de hoogte gehouden. Dit gebeurt door middel van nieuwsbrieven, daarnaast wordt er regelmatig met een bewonersvertegenwoordiging overlegd.

Met de uitvoering van de maatregelen wordt de grondwaterproblematiek in Sluiskil passend en veilig beheerst. Indien de werkzaamheden daar aanleiding toe geven, zal uw Kamer over de stand van zaken worden geïnformeerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven