36 200 Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën

Nr. 175 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2022

Hierbij bied ik uw Kamer de Subsidieregeling bekostiging plafond energietarieven kleinverbruikers 2023 aan. Afgelopen maanden is hard gewerkt aan deze regeling door alle betrokken partijen, zowel binnen als buiten het Rijk. Ik ben de energieleveranciers en hun vertegenwoordigers erkentelijk voor hun bijdrage aan de totstandkoming van deze regeling. Ik heb u op 9 december jl. reeds geïnformeerd over de hoofdlijnen van deze regeling en de documenten die ten grondslag liggen aan de besluitvorming rondom het prijsplafond (Kamerstuk 36 200, nr. 171).

Uw Kamer heeft meermaals gewezen op het belang dat energieleveranciers de ontvangen steun volledig doorgeven aan de klant. Dit wordt geborgd door de ingebouwde toets op de bruto winstmarge op elektriciteit en/of gas en de toets op het rendement op warmtelevering dat leveranciers maken. Deze toets is zorgvuldig tot stand gekomen en zorgt ervoor dat de subsidieregeling voor bekostiging van het prijsplafond niet leidt tot overcompensatie van energieleveranciers. Deze toets wordt direct vanaf de start van de regeling van kracht, conform de wens van zowel uw Kamer als het kabinet. Overigens hecht ik eraan te benadrukken dat de leveranciers mij op het hart gedrukt hebben dat zij alle ontvangen steun door zullen zetten naar hun klanten uit de doelgroep van deze regeling; omwille van de eenvoud van de regeling is het daarnaast ook voor hen werkbaarder dat deze toets direct vanaf de start er is.

De regeling is onder bijzonder hoge tijdsdruk tot stand gekomen. Gegeven de tijd die er was is dit het beste resultaat mogelijk. Wel kan het zo zijn dat de komende weken blijkt dat er technische aspecten zijn die bij nader inzien beter geregeld kunnen worden, omdat in de praktijk blijkt dat dat voor alle deelnemers beter werkt. Mocht een technische verbetering nodig blijken, dan bestaat de mogelijkheid voor dergelijke verbeteringen een wijziging op de regeling te publiceren.

Aanstaande woensdag vindt het debat plaats over het op 17 november 2022 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) (Kamerstuk 36 252) voor het jaar 2022 (Tiende incidentele suppletoire begroting inzake regelingen in verband met hoge energieprijzen, Kamerstuk 36 252, nr. 3). De regeling zal voorafgaand aan het debat al in de Staatscourant gepubliceerd worden om tijdige uitbetaling aan de energieleveranciers te kunnen waarborgen. De regeling treedt in werking de dag nadat zij in de Staatscourant verschijnt. RVO staat klaar om dan direct de eerste aanvragen van leveranciers in behandeling te nemen.

Met de inwerkingtreding per 1 januari van het prijsplafond voor 2023 zet het kabinet een grote stap in de bescherming van Nederlandse huishoudens en andere kleinverbruikers tegen de hoge prijzen en volatiliteit op de energiemarkt. Hoewel het prijsplafond niet de energielasten voor iedere burger (volledig) kan compenseren, helpt het wel om Nederlanders gedurende 2023 meer zekerheid te geven over hun energierekening en deze betaalbaarder te maken.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven