36 124 Defensienota 2022 – sterker Nederland, veiliger Europa

Nr. 32 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juni 2023

Inleiding

Onze militairen van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) van de Koninklijke Marechaussee (KMar) zijn verantwoordelijk voor de steeds belangrijkere taak van beveiliging van personen en objecten. Om dit te kunnen doen, hebben zij behoefte aan goede en duurzame huisvesting op één locatie in de regio Den Haag. De huidige Defensie- en Rijksportefeuilles bieden hiervoor geen mogelijkheden. Het project huisvesting HRB regio Den Haag voorziet in de aankoop van een voor de KMar geschikt gebouw; huren is minder doelmatig en daarom wordt uitgegaan van koop. Met deze brief informeer ik u over dit project.

Uitbreiding HRB

De KMar beschikt sinds 2016 over pelotons HRB, ondergebracht in het eskadron HRB, met als taak objecten met een verhoogde kans op aanslagen in Nederland te bewaken en te beveiligen.

In 2019 is de taak persoonsbegeleiding ten behoeve van te beveiligen personen toegevoegd aan het takenpakket van het eskadron HRB. Daarnaast heeft de KMar in december 2022, in verband met de hoge druk op het stelsel bewaken en beveiligen (zie ook Kamerstuk 29 911, nr. 378), een nieuwe entiteit opgericht die specifiek is gericht op persoonsbeveiliging binnenland. Ook deze is onderdeel van de HRB. Hiertoe zullen vanaf het tweede kwartaal van 2023 tot en met het vierde kwartaal van 2024 gefaseerd personeelsleden uit de opleidingen tot persoonsbeveiliger instromen, alsmede kaderfunctionarissen en stafcapaciteit. Het eskadron is nu deels gehuisvest op de Frederikkazerne en deels op de Koningin Beatrixkazerne te Den Haag.

De uitbreiding van het eskadron HRB leidt tot een behoefte aan extra huisvesting. Daarbij komt dat de huidige huisvesting op de Frederikkazerne moet worden verlaten om plaats te maken voor de gezamenlijke huisvesting van de AIVD en de MIVD (Kamerstuk 30 977, nr. 165 – herdruk). Tot slot heeft de KMar omwille van operationele, bedrijfsvoeringstechnische en logistieke redenen de behoefte om alle eenheden van het eskadron HRB in de nieuwe samenstelling op één locatie (concentratie) te huisvesten. Door deze factoren is er vanaf begin 2024 behoefte aan nieuwe huisvesting voor het eskadron HRB.

Behoefte

De werkzaamheden van de HRB zijn erg divers. Het gaat onder andere om het begeleiden of beveiligen van personen en het beveiligen van objecten, trainen en opleiden, uitvoeren van kantoorwerkzaamheden en recupereren (zoals sporten, legering en voeding) tussen de inzetten door. De huisvesting voor de HRB dient deze activiteiten in voldoende mate te ondersteunen.

De behoefte bedraagt ongeveer 13.000 vierkante meter bruto vloeroppervlakte ten behoeve van kantoren, legering, recuperatie, lesruimten, stalling en opslag. Met deze oppervlakte zijn er tevens mogelijkheden tot uitbreiding in geval van groei. Een belangrijke voorwaarde voor dit project is dat er voldoende afgesloten parkeerplaatsen voor de operationele voertuigen van de HRB aanwezig zijn. Deze dienen ook genoeg draagkracht te hebben voor het gewicht van de gepantserde voertuigen.

Aangezien het werkgebied van het eskadron HRB zich grotendeels concentreert tussen Rotterdam, Leiden en Zoetermeer, dient de huisvesting in de regio Den Haag plaats te vinden. Omdat de behoefte urgent is, moest in de markt worden gezocht naar bestaande infrastructuur en inmiddels is een geschikt pand geïdentificeerd. Het te verwerven pand zal na aankoop, indien nodig, zo worden aangepast dat het wat betreft energie en duurzaamheid voldoet aan de eisen van label A. Dit project maakt geen deel uit van het programma concentreren, verduurzamen en vernieuwen van de vastgoedportefeuille van Defensie maar de concentratie van eenheden past wel in de filosofie van dit programma.

Risico’s

Voor de aankoop van het beoogde pand is geen risicoreservering opgenomen, omdat Defensie met dit project een pand aanschaft voor maximaal de marktwaarde.

Als niet tijdig een pand wordt aangekocht dan zullen de HRB-medewerkers langer op de Frederikkazerne en op de Koningin Beatrixkazerne moeten worden gehuisvest. Hierdoor zal het project gezamenlijke huisvesting AIVD-MIVD op de Frederikkazerne vertragen. Daarnaast bestaat bij niet tijdige aankoop van een pand voor de HRB het risico op verminderde operationele inzetbaarheid omdat huisvesting op meer dan één locatie leidt tot uitdagingen op het vlak van de bedrijfsvoering, beveiligd parkeren en optimale logistiek.

Financiële aspecten

Het budget van dit vastgoedproject zit in de bandbreedte tussen de 50 en 250 miljoen euro. Conform de afspraken tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Defensie wordt de persoonsbeveiliging binnenland, inclusief de huisvestingsbehoefte die hieruit voortkomt, vanaf 2024 gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid via een structurele overboeking aan Defensie.

Vooruitblik

Het projectvoorstel voor de aankoop (en het gereedmaken voor huisvesting) van een voor het eskadron HRB geschikt gebouw maakt deel uit van een breder project van de KMar, waarin ook de nieuwe medewerkers worden geworven en het benodigde materieel wordt aangeschaft.

Vanwege het projectvolume en de beperkte complexiteit van het project, ben ik voornemens het Defensie Ondersteuningscommando te mandateren voor dit project. Met dit project wordt voorzien ineen toekomstbestendig gebouw voor het eskadron HRB dat zorgt voor een prettige en veilige werkomgeving voor de medewerkers en dat ondersteunend is aan het bedrijfsproces. De Tweede Kamer zal over de voortgang van dit project worden geïnformeerd via het Defensie Projectenoverzicht.

Ik ben met het oog op het bovenstaande voornemens op korte termijn tot de verwerving van het beoogde pand over te gaan. Ik verzoek uw Kamer derhalve deze brief zo spoedig mogelijk te behandelen.

De Staatssecretaris van Defensie, C.A. van der Maat

Naar boven