36 045 Situatie in Oekraïne

Nr. 177 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 maart 2024

Met deze brief bieden de Ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, mede namens de Minister-President, u ter informatie de bilaterale veiligheidsovereenkomst tussen Nederland en Oekraïne aan, die door Minister-President Rutte en president Zelensky is ondertekend in Kharkiv, Oekraïne, d.d. 1 maart 2024.

De kabinetsinzet is de steun aan Oekraïne voort te zetten voor zolang als dat nodig is. Dat is ook in lijn met de wens van uw Kamer dat Nederland in de steun aan Oekraïne een voortrekkersrol blijft spelen (motie Piri en Veldkamp, Kamerstuk 21 501-20, nr. 1993 en motie Podt en Boswijk, Kamerstuk 36 410 X, nr. 49). Om de steun vorm te geven is in navolging van de G7+-verklaring1 een bilaterale veiligheidsovereenkomst met Oekraïne getekend. Het kabinet ziet de overeenkomst als een belangrijk signaal richting Oekraïne en de Russische Federatie, en naar internationale partners.

Zoals ook aan uw Kamer gecommuniceerd in de Kamerbrief Staat van de Oorlog in Europa (Kamerstuk 21 501-20, nr. 2019), is de veiligheidsovereenkomst een meerjarige politieke overeenkomst met een looptijd van tien jaar en kan deze na evaluatie worden verlengd. De focus ligt op samenwerking op het vlak van veiligheid, waaronder militaire steun, ook voor de middellange en lange termijn. Onderwerpen die verder aan bod komen in de veiligheidsovereenkomst zijn samenwerking voor het verstevigen van de defensie-industrie, het vergroten van de (cyber)weerbaarheid van Oekraïne en het versterken van de interoperabiliteit van het Oekraïense leger met de EU en NAVO. Ook wordt aandacht besteed aan herstel en wederopbouw, het tegengaan van hybride dreigingen, waarheidsvinding en gerechtigheid voor alle slachtoffers van de oorlog, en de blijvende inzet op sancties om Rusland verder onder druk te zetten zijn illegale agressie te staken.

Naast Nederland hebben 31 andere landen en de EU de G7+ verklaring ondertekend. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Canada en Italië hebben inmiddels een bilaterale veiligheidsovereenkomst met Oekraïne afgesloten. De overeenkomsten laten zien dat Nederland en internationale partners Oekraïne op de lange termijn zullen blijven steunen in de verdediging tegen de Russische agressie.

Het kabinet werkt aan nadere invulling van het politieke commitment dat met de overeenkomst is vastgelegd. Het commitment zal ook betrokken worden bij de budgettaire besluitvorming. Dat is in het belang van de veiligheid van Oekraïne, maar ook van de veiligheid van Nederland en Europa als geheel. De uitkomst van dit conflict bepaalt de toekomst van Europa en daarmee van Nederland. Het is daarom essentieel om onze steun voort te zetten en Oekraïne te blijven steunen in zijn strijd voor vrijheid.

Naast deze veiligheidsovereenkomst, blijft het kabinet zich ten slotte onverminderd inzetten voor urgente militaire steun aan Oekraïne om zich te kunnen verdedigen tegen de aanhoudende Russische agressie. In dat kader draagt Nederland EUR 250 miljoen bij aan het Tsjechische munitie initiatief om op korte termijn grote aantallen artillerie granaten te leveren. Verder doneert Nederland veertien Rigid Inflatable Boats (RIB), acht gemilitariseerde rivierpatrouilleboten, en CB90-gevechtsboten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H.G.J. Bruins Slot

De Minister van Defensie, K.H. Ollongren

Naar boven