Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2021-2022 | 35927 nr. 16 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2021-2022 | 35927 nr. 16 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 oktober 2021
Het kabinet heeft in de aanbiedingsbrief bij het pakket Belastingplan 2022 aangekondigd voor het eerste wetgevingsoverleg enkele maatregelen via nota’s van wijziging bij uw Kamer in te dienen.1 Daarbij is ernaar gestreefd om deze nota’s van wijziging zoveel mogelijk nog voor de inbreng voor het verslag aan uw Kamer te versturen, zodat zij daarin meegenomen kunnen worden. De reeds afgeronde nota’s van wijziging op het wetsvoorstel Belastingplan 2022 en Overige fiscale maatregelen 2022 zijn als bijlage bij deze brief meegestuurd. De overige nota’s van wijziging ontvang uw Kamer naar verwachting op 15 oktober.
De huidige nota’s van wijziging zien op de volgende onderwerpen:
Nota van wijziging Belastingplan 2022
1. Vereenvoudiging aangifteproces overdrachtsbelasting;
2. Twee technische aanpassingen.
Nota van wijziging Overige fiscale maatregelen 2022
3. Enkele wijzigingen in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en Wet bronbelasting 2021.
De hierboven genoemde onderwerpen worden in deze brief kort toegelicht.
Nota van wijziging Belastingplan 2022
Vereenvoudiging aangifteproces overdrachtsbelasting
In 2022 wordt de inhoud van het aangiftebericht voor de overdrachtsbelasting uitgebreid. Vanaf dan moet de notaris meer gegevens via het aangiftebericht aanleveren (zoals het Burgerservicenummer en de vrijstelling waarop een beroep wordt gedaan). Toegezegd is dat zou worden bezien of bepaalde wettelijke verplichtingen voor de notaris om gegevens in de akte dan wel schriftelijke verklaring op te nemen (deels) kunnen komen te vervallen, als deze gegevens via het aangiftebericht aan de Belastingdienst worden verstuurd. De Belastingdienst en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hebben recentelijk gezamenlijk aangegeven dat administratieve lasten kunnen worden voorkomen door bepaalde verplichtingen te laten vervallen zonder dat daarmee effectief toezicht door de Belastingdienst wordt belemmerd. Het gaat in het bijzonder om de verplichting van de notaris de schriftelijke verklaring die een particuliere koper van een woning invult bij toepassing van de startersvrijstelling of het verlaagde tarief, standaard op te sturen naar de Belastingdienst. Deze informatie volgt reeds uit het gewijzigde aangiftebericht. Met deze nota van wijziging wordt daarmee het aangifteproces van de overdrachtsbelasting vereenvoudigd.
Twee technische wijzigingen
In het onderdeel met betrekking tot de autonome vergroening zijn de schijfgrenzen van de bpm-tabel abusievelijk met 1 gram per kilometer verhoogd. Dat wordt met deze nota van wijziging hersteld. Daarnaast worden met deze nota van wijziging enkele verwijzingen in de Wet op belastingen van rechtsverkeer naar de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs geschrapt. Deze verwijzingen hebben hun belang verloren nadat de artikelen waarnaar wordt verwezen zijn komen te vervallen.
Nota van wijziging OFM 2022
In de nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 worden enkele wijzigingen in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en Wet bronbelasting 2021 aangebracht.
Nadere uitleg over de samenloop tussen verliesverrekeningsregels en het fiscale eenheidsregime in vennootschapsbelasting
De Hoge Raad heeft in een arrest van 11 juni 20212 nadere uitleg gegeven over de samenloop tussen de verliesverrekeningsregels en het fiscale-eenheidsregime in de vennootschapsbelasting. Als gevolg van dit arrest kunnen op basis van een grammaticale interpretatie de betreffende bepalingen in strijd komen met het beoogde doel en de beoogde strekking van de wet. Dat kan er toe leiden dat onder omstandigheden zogenoemde houdster- en groepsfinancieringsverliezen verrekend kunnen worden met niet-houdster- en groepsfinancieringswinsten (reguliere winsten) hetgeen een aanzienlijke budgettaire derving tot gevolg heeft. Voorgesteld wordt om voornoemd arrest te repareren.
Tweetal technische wijzigingen in de Wet bronbelasting 2021
De eerste wijziging ziet op een aanvulling op het begrip vaste inrichting in Nederland voor toepassing van de bronbelasting per 1 januari 2022. Deze bredere toepassing geldt al voor de toepassing van het vaste inrichting begrip in de vennootschapsbelasting. Hierdoor wordt ook bronbelasting geheven over rente- en royalty betalingen, voor zover deze toerekenbaar zijn aan specifieke Nederlandse bronnen, zoals in Nederland gelegen onroerende zaken.
De tweede wijziging betreft een verduidelijking in de hybride bepalingen van de Wet bronbelasting 2021, waardoor hybride lichamen niet langer belastingplichtig zijn voor de bronbelasting indien niet ten minste één van de achterliggende gerechtigden (al dan niet via een samenwerkende groep) een kwalificerend belang heeft in het hybride lichaam. Het is de bedoeling dat deze wijziging zal plaatsvinden met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021.
Motie Hermans
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft uw Kamer de motie van het lid Hermans aangenomen.3 Aan deze motie zal deels uitvoering worden gegeven door enkele aanvullende wijzigingen op te nemen in het Belastingplan 2022. Op dit moment wordt om die reden gewerkt aan een aanvullende nota van wijziging op het pakket Belastingplan 2022. De verwachting is dat deze nota van wijziging op vrijdag 15 oktober aan uw Kamer wordt verstuurd, gelijktijdig met de verzending van de nota naar aanleiding van het verslag.
De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35927-16.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.