35 925 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 173 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2022

Middels deze brief informeer ik uw Kamer over mijn besluit het online portaal zelftestonderwijs.nl te sluiten per 20 juni 2022, of zoveel eerder als de huidige voorraad zelftesten, die voor dit portaal is gereserveerd en klaargemaakt voor verzending, op is.

Sinds 5 mei 2021 kunnen werknemers en studenten in het mbo en hoger onderwijs via het portaal zelftestonderwijs.nl kosteloos zelftesten aanvragen. Deze zelftesten worden aan huis geleverd. Daarnaast kunnen instellingen in het mbo en hoger onderwijs sinds 15 april 2021 kosteloos zelftesten aanvragen die op locatie worden geleverd. Zij kunnen de zelftesten vervolgens verspreiden onder werknemers en studenten van de instelling. Deze mogelijkheid blijft in ieder geval tot de zomervakantie bestaan.

Het online portaal is opgezet in crisistijd om aan werknemers en studenten snel zelftesten te kunnen verstrekken. Met het (preventief) zelftesten werd bijgedragen aan het veilig openstellen van het fysiek onderwijs. Het portaal is daarnaast waardevol gebleken bij het stimuleren van opvolging van het destijds geldende advies om twee keer per week preventief een zelftest te doen in het onderwijs. Het portaal is in die fase van de crisis, met hoge infectiedruk, zeer effectief gebleken in het op korte termijn voor studenten en onderwijspersoneel beschikbaar maken van zelftesten. Uiteindelijk zijn meer dan 12 miljoen zelftesten via het portaal verzonden.

Inmiddels zijn we in een nieuwe fase van de pandemie terechtgekomen. Op dit moment daalt het aantal ziekenhuisopnames en zijn veel maatregelen versoepeld. Ik ben verheugd om te zien dat fysiek onderwijs weer volop mogelijk is. Daarnaast is het advies om preventief een zelftest te doen vervallen. Er geldt voor iedereen het advies om bij klachten een zelftest te doen.

Nu de epidemiologische situatie het toestaat om het onderwijs geopend te houden en het aantal aanvragen bij het online portaal afneemt, heb ik besloten om het online portaal zelftestonderwijs.nl per 20 juni 2022 te sluiten, of zo veel eerder als de voorraad is uitgeput. Het online portaal is niet langer doelmatig. Het verzenden van zelftesten en het voorbereiden van de verpakking voor verzending naar huisadressen brengt relatief hoge kosten met zich mee, in vergelijking met de distributie van dozen of pallets met zelftestvoorraden aan de instellingen. Daarnaast is er op dit moment een hogere vaccinatiegraad dan ten tijde van de start van het portaal en loopt de vraag naar zelftesten via het portaal sterk terug. Bovendien bevat de overeenkomst voor het verzendklaar maken van pakketten met PostNL, zoals eerder gemeld aan uw Kamer, een onrechtmatigheid op artikel 7 van de OCW-begroting. Met sluiting van het portaal wordt deze onrechtmatigheid beëindigd.

Het uitgangspunt blijft dat zelftesten laagdrempelig en tegen een redelijke prijs beschikbaar moeten zijn. De distributie naar de instellingen blijft vooralsnog intact. Vanaf de sluiting van het online portaal zal de distributie aan de instellingen het kanaal zijn voor de laagdrempelige en gratis verspreiding van zelftesten aan het onderwijs. Daarnaast zijn zelftesten tegen geringe kosten beschikbaar in verschillende winkels. De distributie van testen via de instellingen zal in ieder geval tot de zomervakantie blijven bestaan. Daarnaast onderzoekt het kabinet, zoals aangekondigd in de hoofdlijnen van de (middel)lange termijn aanpak mbo en ho, of studenten en werknemers de beschikking kunnen houden over gratis testen, passend bij het geldende testadvies en een eventuele opleving van het virus.1 Het kabinet heeft daarbij oog voor een passende en doelmatige vorm van distributie van zelftesten bij een eventuele opleving.

Tot slot wil ik mijn dank uitspreken aan SURF en PostNL, die in crisistijd het portaal zelftestonderwijs.nl mede hebben mogelijk gemaakt en mijn departement hebben ondersteund bij de opzet hiervan.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Kamerstukken 35 925 VIII en 25 295, nr. 163.

Naar boven