35 925 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2022

Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2022

In opdracht van de provincie Groningen heeft een Commissie onder voorzitterschap van de heer Johan Remkes onderzoek gedaan naar oorzaken van eerdere kostenoverschrijdingen bij het MIRT project Zuidelijke Ringweg Groningen. Op 24 juni jl. heeft de commissie haar rapport «Met de wijsheid van nu» aangeboden aan de commissaris van de Koning van Groningen.

De commissie Remkes heeft het Ministerie van IenW in de gelegenheid gesteld om een bestuurlijke reactie op dit rapport te geven. Met deze brief stuur ik u het rapport en informeer ik u over de reactie van IenW. Ik wil op deze plaats namens IenW mijn waardering en dank uitspreken voor het werk van de commissie.

Veel herkenning

Het Ministerie van I&W heeft het beeld dat het onderzoek gedegen en zorgvuldig is uitgevoerd. Het rapport geeft – van de verkenningsfase tot het heden – een waardevol en samenhangend overzicht van de historie van het project Zuidelijke Ring Groningen. Daarnaast zijn keuzes en afspraken uit het verleden in de context en het perspectief van dat moment geplaatst.

Reactie op conclusies

De belangrijkste conclusie dat er reden is om trots te zijn op het project Aanpak Ring Zuid wordt door IenW onderschreven. In het project wordt immers toegewerkt naar een resultaat dat een grote verbetering oplevert voor de bereikbaarheid en leefbaarheid in heel Noord-Nederland. De commissie stelt dat geen feitelijke aanwijzingen naar voren zijn gekomen dat het Rijk debet is aan kostenoverschrijdingen. Dit correspondeert met het beeld van IenW. Het is goed te lezen dat de commissie na grondig onderzoek heeft geconstateerd dat de drie gezamenlijke opdrachtgevers – Provincie, gemeente en Rijk – hecht hebben samengewerkt. De hoofdconclusies sluiten goed aan op de gedegen analyse die in het rapport gemaakt wordt en zijn goed te volgen.

Reactie op aanbevelingen en algemene les

  • 1. Maatschappelijke baten nadrukkelijker voor het voetlicht brengen.

    IenW neemt deze aanbeveling ter harte, en zal samen met de gemeente Groningen, de provincie Groningen en de projectorganisatie verkennen hoe hier op een goede manier invulling aan te geven.

  • 2. De komende periode nadrukkelijker op basis van het principe van werken als één overheid te opereren

    Wij zetten de huidige samenwerking met de provincie en gemeente graag constructief voort. De bestaande afspraken zijn daarbij het uitgangspunt.

  • 3. Richt een jaarlijks bestuurlijk escalatieoverleg in

    In overleg met de bestuurlijke partners in het project zal IenW een jaarlijks bestuurlijk escalatieoverleg inrichten zoals door de commissie is voorgesteld.

  • 4. Kom tot een rechtvaardige oplossing van de btw-kwestie

    Ten aanzien van de btw-kwestie zullen de provincie Groningen en het Ministerie van IenW gezamenlijk in overleg treden met het Ministerie van Financiën.

Reactie op algemene les

De commissie sluit haar rapportage af met een algemene les: Creëer ruimte voor kwalitatief tegenspel bij twijfels over bieding en aanbesteding

Deze les heeft Rijkswaterstaat de afgelopen periode ook getrokken, en mede verwoord in het traject «Transitie vitale infrasector». Daarbij streven wij ernaar om ruimte te creëren voor meer dialoog en tegenspel in de aanbestedingsfase, binnen de regels van het geldende aanbestedingsrecht. Daar zijn ook al concrete resultaten van te zien. Te denken valt aan aanbestedingen waarbij een project niet gegund is aan de partij die direct na beoordeling op de eerste plaats eindigde, maar waarbij na een verificatiegesprek geconcludeerd werd dat een opdrachtnemer het werk niet voor de aangeboden prijs kon uitvoeren of niet volledig helder had wat de opdracht omvatte. In die gevallen werd uiteindelijk aan de nummer twee of drie gegund.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven