35 788 Kabinetsformatie 2021

Nr. 214 BRIEF VAN DE EVALUATIECOMMISSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nijmegen, 23 juni 2023

Graag voldoe ik aan uw verzoek van 22 juni 2023 om te reageren op het verzoek van een aantal leden van de commissie voor de Werkwijze om de gespreksverslagen in te zien die zijn gemaakt in het kader van de evaluatie van de kabinetsformatie 2021/22, waarbij het vooral gaat om «passages uit de verslagen die zien op de verkenningsfase».

Het antwoord luidt dat wij geen uitvoering kunnen geven aan dit verzoek. Wij hebben de gesprekken vertrouwelijk gevoerd, de verslagen die van de gesprekken zijn gemaakt zijn dus evenzeer vertrouwelijk en het is onbestaanbaar dat die vertrouwelijkheid zou worden opgeheven. In welk klimaat komen we terecht als afspraken geen geldingskracht meer hebben?

Ter toelichting. De geïnterviewden kregen aan het begin van het gesprek te horen onder welke voorwaarden wij ons werk verrichtten: 1) het gesprek is volledig vertrouwelijk, het verslag ervan is alleen in te zien door de onderzoekers en de desbetreffende geïnterviewde; 2) weliswaar maakt de Dienst Verslag en Redactie (DVR) van de Kamer de gespreksverslagen, maar slechts als dienstverlening aan de onderzoekers, de verslagen worden dan ook niet in het Kamerarchief opgeslagen; en 3) als wij in ons eindrapport u als geïnterviewde willen citeren of parafraseren – oftewel een uitspraak willen opnemen die duidelijk tot uw persoon herleidbaar is –, dan vragen wij daarvoor eerst uw toestemming.

Met nadruk zij vermeld dat de afgesproken vertrouwelijkheid van de gespreksverslagen niet alleen door de interviewers niet kan worden opgeheven, maar evenmin door de geïnterviewden. Dit betreft voor alles een principieel punt – de afspraak van vertrouwelijkheid is gemaakt – maar daarnaast zou het ook praktisch zeer nadelige gevolgen kunnen hebben. Er zou na openbaarmaking van één gespreksverslag door een geïnterviewde immers een – onwenselijke – dynamiek op gang kunnen komen, waarbij anderen zich onder druk gezet voelen dat dan ook maar te doen. Dan is het hek van de dam.

Ten slotte en wellicht ten overvloede: de gespreksverslagen worden niet bewaard in het archief van de Tweede Kamer, maar de bewaring en archivering ervan vallen onder de verantwoordelijkheid van de uitvoerders van de evaluatieopdracht c.q. de vier leden van de evaluatiecommissie (art. 17 en 19 Regeling parlementair en extern onderzoek).

Wij hopen u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd, maar mocht dat niet het geval zijn, dan zijn we uiteraard graag bereid nadere vragen te beantwoorden.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

namens de evaluatiecommissie,

C. van Baalen, voorzitter

Naar boven