35 625 Wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs met het oog op de verbetering van de rechtsbescherming van mbo-studenten

Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 27 januari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel N, wordt in het voorgestelde artikel 7.5.1, derde lid, eerste zin, «en een beroep of bezwaar» vervangen door «dan wel beroep of bezwaar», wordt «paragraaf 2» vervangen door «paragraaf 2 van deze titel», wordt «genomen beslissing van een orgaan van een instelling dan wel het ontbreken ervan op grond van deze wet en daarop gebaseerde regelingen» vervangen door «schriftelijke beslissing, inhoudende een rechtshandeling op grond van deze wet en daarop gebaseerde regelingen dan wel vanwege het ontbreken van een dergelijke beslissing».

II

In artikel I, onderdeel Q, worden na het voorgestelde artikel 7.5.7, tweede lid, twee leden ingevoegd, luidende:

  • 2a. De geschillenadviescommissie neemt tevens kennis van geschillen tussen ouders, voogden of verzorgers van studenten, dan wel van de studenten zelf indien zij meerderjarig en handelingsbekwaam, en het bevoegd gezag van een instelling die ontstaan bij de uitvoering van de afspraken, bedoeld in artikel 8.1.3a, eerste lid.

  • 2b. De geschillenadviescommissie brengt aan het bevoegd gezag binnen tien weken advies uit over geschillen, bedoeld in lid 2a, rekening houdend met het ondersteuningsaanbod, bedoeld in artikel 7.4.8, tweede lid. Het bevoegd gezag neemt na ontvangst van het advies binnen twee weken een schriftelijke beslissing.

III

In artikel I, onderdeel R, wordt na het voorgestelde artikel 7.5.9, eerste lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Tegen een beslissing, als bedoeld in artikel 7.5.7, lid 2b, kan beroep worden ingesteld.

Toelichting

Ondergetekende vindt het met het oog op de kwetsbare positie van veel studenten onwenselijk verschil in rechtsbescherming te creëren als het gaat om enerzijds het maken van afspraken over extra ondersteuning en anderzijds het uitvoeren van deze afspraken. Dit amendement zorgt voor gelijkwaardiger rechtsbescherming door de geschillenadviescommissie ook in te zetten als het gaat om extra ondersteuning van studenten en door beroep bij de Raad van State mogelijk te maken.

Op grond van het wetsvoorstel brengt de geschillenadviescommissie advies uit over bezwaren die de gemaakte afspraken betreffen en kan tegen de beslissing op bezwaar vervolgens beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Volgens de regering behoren bezwaren tegen de uitvoering van afspraken niet thuis bij de geschillenadviescommissie en zullen studenten hiervoor een procedure bij de burgerlijke rechter moeten aanspannen. Voor zover deze bezwaren toch als publiekrechtelijk besluit zouden gelden, vindt de indiener het met het oog op de studenten niet verantwoord deze ontwikkeling aan een mogelijk jarenlange strijd in de rechtspraktijk over te laten.

De indiener vindt het onwenselijk dat voor geschillen over het bieden van passende ondersteuning op grond van de afspraken een hogere drempel wordt opgeworpen. Evenals in het funderend onderwijs zou daarom ook voor deze specifieke categorie geschillen een laagdrempelige commissie beschikbaar moeten zijn. De indiener kiest hierbij voor de geschillenadviescommissie.

Het amendement regelt dat de geschillenadviescommissie, evenals de geschillencommissie passend onderwijs, binnen tien weken advies uitbrengt aan het bevoegd gezag over geschillen van ouders en studenten inzake de uitvoering van gemaakte afspraken. Het bevoegd gezag dient naar aanleiding van het advies binnen twee weken een schriftelijke beslissing te nemen. Tegen deze beslissing staat beroep open bij de Raad van State.

Bisschop

Naar boven