Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2020-2021 | 35570-VII nr. 96 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2020-2021 | 35570-VII nr. 96 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 23 maart 2021
Tijdens de begrotingsbehandeling van mijn Ministerie op 15 oktober 2020 heb ik uw Kamer toegezegd het Papiaments te willen beschermen en uw Kamer hierover te informeren (Handelingen II 2020/21, nr. 15, item 13). Op 17 december 2020 nam uw Kamer een motie aan van de leden Van der Molen en Aukje de Vries over een akkoord met de provincie Fryslân om de zichtbaarheid van het Fries en de communicatie in het Fries te versterken (Kamerstuk 35 570 VII, nr. 75) en van de leden Van der Molen en Sneller over het in Europees verband ondersteunen van het Europees burgerinitiatief Minority Safepack (Kamerstuk 35 570 VII, nr. 77).
Middels deze brief stel ik u graag op de hoogte van de bestuursafspraak Papiaments op Bonaire die ik op 11 maart 2021, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heb ondertekend met gedeputeerde Den Heyer van het Openbaar Lichaam Bonaire1. Tevens zal ik ingaan op de twee genoemde moties met betrekking tot de Friese taal.
Bestuursafspraak Papiaments
De bestuursafspraak Papiaments op Bonaire erkent het Papiaments als een volwaardige en zelfstandige taal op Bonaire naast onder meer het Nederlands, Spaans en Engels. De bestuursafspraak heeft als doel het Papiaments te beschermen en te bevorderen en de positie van de taal, binnen de al bestaande wet- en regelgeving, verder te borgen.
De ambitie is dat per 2030 alle kinderen die school verlaten de taal niet alleen spreken maar ook kunnen lezen en schrijven. Ook onderzoeken we de oprichting van een gezamenlijke organisatie die zich inzet voor de kwaliteit van de aan het Papiaments verbonden taal en cultuur. Daarnaast zetten we met de bestuursafspraak in op betere beheersing van het Papiaments door ambtenaren die naar Bonaire worden uitgezonden. Bovendien wordt een mogelijke route naar erkenning van het Papiaments onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden onderzocht. Hierbij zal ook gekeken worden naar het Papiaments in Nederland.
Motie versterken zichtbaarheid van het Fries en communicatie in het Fries
Op 17 december 2020 stemde uw Kamer in met de motie van de leden Van der Molen en Aukje de Vries over een akkoord met de provincie Fryslân om de zichtbaarheid van het Fries en de communicatie in het Fries te versterken.
In de Bestjoersôfspraak Fryske taal en kultuer 2019–2023 (BFTK) zijn reeds afspraken opgenomen over de zichtbaarheid van de Friese taal. In aanvulling op deze afspraak ben ik voornemens om in een aanvullend akkoord met de provincie Fryslân specifieke afspraken te maken om de zichtbaarheid van het Fries en de communicatie in het Fries te versterken. Hierover ben ik reeds in overleg met de provincie. Ik houd uw Kamer op de hoogte van de voortgang van dit akkoord.
Motie Europees burgerinitiatief Minority Safepack
Op 17 december 2020 stemde uw kamer tevens in met de motie van de leden Van der Molen en Sneller over het in Europees verband ondersteunen van het Europees burgerinitiatief Minority Safepack.
Op 17 december 2020 sprak het Europees parlement zijn steun uit voor het burgerinitiatief. Voor het initiatief zijn in Nederland 3000 handtekeningen opgehaald. Op 15 januari 2021 heeft de Europese Commissie gereageerd op het burgerinitiatief. Naar aanleiding van de mededeling van de Europese Commissie ontving uw Kamer op 26 februari 2021 reeds een fiche met betrekking tot het Minority Safepack.
Het kabinet onderstreept het belang van de bescherming van nationale en taalkundige minderheden. Door middel van wetgeving, het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden, het Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden, de verschillende convenanten en bestuursafspraken zet het kabinet in op de bescherming en bevordering van minderheidstalen. De inzet van het kabinet sluit aan bij de doelen die het Europees burgerinitiatief Minority Safepack beogen. Zoals ook in het BNC-fiche reeds aangegeven deelt het kabinet de conclusie van de Europese Commissie dat er voldoende mogelijkheden bestaan binnen de bestaande regels en dat er geen aanvullende rechtshandelingen nodig zijn.2
Het kabinet steunt de inzet van de Europese Commissie in de verdere monitoring en implementatie van bestaande programma’s. Het kabinet is van mening dat hiermee op een goede manier invulling wordt gegeven aan de voorstellen uit het burgerinitiatief, en blijft zich vanzelfsprekend onverminderd inspannen voor de bescherming van nationale en taalkundige minderheden.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VII-96.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.