35 570 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2021

Nr. 36 AMENDEMENT VAN DE LEDEN KOERHUIS EN TERPSTRA

Ontvangen 7 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

In de Woningwet wordt na artikel 120 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 120bis

Onze Minister draagt er zorg voor dat een bij of krachtens de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in artikel 120, eerste lid, aan te vragen energieaudit als bedoeld in artikel 3 van de Richtlijn 2006/32/EG van het Europees parlement en de Raad van 5 april 2006 betreffende energie-efficiëntie bij het eindgebruik en energiediensten en houdende intrekking van Richtlijn 93/76/EEG van de Raad, langs digitale weg kan geschieden.

Toelichting

Door het ontwerpbesluit energieprestatie van gebouwen en inijking van energielabels1, kunnen huiseigenaren niet langer zelf digitaal een energielabel aanvragen. De consequentie daarvan is dat huiseigenaren worden verplicht een dure energie-expert te laten langskomen, omdat een geldig energielabel op straffe van een boete verplicht is bij het verkopen van een huis. De kosten van een energielabel dat is afgegeven door een energie-expert die fysiek langskomt, zijn gemiddeld 190 euro. Dat is erg hoog vergeleken met het huidige, goedkope energielabel dat minder dan 10 euro kost.

Dit amendement legt vast dat huiseigenaren het nieuwe energielabel nog steeds zelf digitaal kunnen aanvragen, zodat het niet verplicht is om een dure energie-expert fysiek te laten langskomen. Het nieuwe, digitale energielabel moet wel worden uitgedrukt in kWh/m2 om te voldoen aan de betreffende EU richtlijn. Dit amendement moet voorkomen dat de kosten voor een energielabel voor huiseigenaren zo’n 2.000% stijgen.

In de Begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor 20212 wordt aangegeven dat het nieuwe energielabel zal gaan gelden per 1 januari 2021. Dit amendement regelt dat de regering een digitale optie moet aanbieden aan huiseigenaren om het energielabel nog steeds zelf digitaal te kunnen aanvragen. De indieners merken daarbij op dat de betreffende EU richtlijn expliciet de ruimte biedt voor innovatieve methoden om het nieuwe energielabel vast te stellen. Door het gebruik van data die nu al digitaal beschikbaar zijn en in de toekomst beschikbaar komen, kan de nauwkeurigheid van het nieuwe, digitaal aangevraagde energielabel worden verbeterd. Te denken valt daarbij aan data van energieverbruik, slimme energie-meters en digitale straat- en satellietbeelden.

Koerhuis Terpstra

Naar boven