35 538 Tijdelijke bepalingen in verband met de inzet van een notificatieapplicatie bij de bestrijding van de epidemie van covid-19 en waarborgen ter voorkoming van misbruik daarvan (Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19)

M VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 7 januari 2021

Tijdens het debat over de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 (35 538) op 6 oktober 2020 heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toegezegd bereid te zijn de website CoronaMelder.nl als een centraal informatiepunt in te richten en om die zo compleet mogelijk te maken.1 De leden van de vaste commissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport2, voor Justitie en Veiligheid3 en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning4 hebben de Minister op 27 november 2020 gevraagd hoe hij deze toezegging gaat uitvoeren en op welke termijn dit zal gebeuren.

De Minister heeft op 28 december 2020 gereageerd.

De commissies brengen bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier voor dit verslag, De Boer

BRIEF VAN DE VOORZITTERS VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, VOOR JUSTITIE EN VEILIGHEID EN VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT/ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING

Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Den Haag, 27 november 2020

Tijdens het debat over de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 (35 538) op 6 oktober 2020 hebt u toegezegd bereid te zijn de website CoronaMelder.nl als een centraal informatiepunt in te richten en om die zo compleet mogelijk te maken.5 De leden van de commissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Justitie en Veiligheid (J&V) en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) vernemen graag hoe u deze toezegging gaat uitvoeren en op welke termijn dit zal gebeuren.

De informatievoorziening dient zo compleet mogelijk te zijn, aldus de Minister tijdens het debat. De leden van de fractie van de PvdD merken echter op dat de informatie op de website CoronaMelder.nl niet compleet is. Zij wijzen op de volgende voorbeelden. Ten eerste, de tekst op de website luidt «Het downloaden van de app is altijd vrijwillig». In de tekst op de website ontbreekt echter dat in de wet uitdrukkelijk is opgenomen dat je niet onder druk mag worden gezet om de app te gebruiken, dat het gebruik niet als voorwaarde mag worden gesteld voor toegang tot een gebouw of het gebruik maken van een dienst en dat een werkgever je er niet toe kan verplichten. Ten tweede, bij de tekst «Je krijgt een melding nadat je extra kans op besmetting hebt gelopen» ontbreekt dat 1 op de 4 meldingen in de praktijk niet juist blijkt te zijn en dat in 6 van de 10 gevallen dat je een melding krijgt, er een afstand van tussen de 1,5 en 3 meter blijkt te zijn geweest, waarbij de extra kans op besmetting minder groot is. Tot slot, op de website staat «De app ziet via Bluetooth of je dicht bij iemand was», maar daarbij wordt niet vermeld dat de app alleen registreert of je telefoon dichtbij een telefoon van een ander was. Het kan dus zijn dat je je tas met je telefoon in een bioscoopzaal in de buurt van een ander hebt gezet, maar zelf niet zo dichtbij bent gekomen dat er een «extra kans op besmetting» heeft bestaan.

De leden van de commissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Justitie en Veiligheid (J&V) en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag bij voorkeur voor 4 december 2020.

Voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.A.M. Adriaansens

Voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, M.M. de Boer

Voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, B.O. Dittrich

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 december 2020

De vaste commissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/ Algemene Zaken en Huis van de Koning hebben mij verzocht om een reactie op de toezegging zoals gedaan in het debat over de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 (35 538) op 6 oktober jl. Het betreft dat de website CoronaMelder.nl als een centraal informatiepunt zal worden ingericht (T02996). Met deze brief ga in op dit verzoek en kom ik daarnaast ook terug op een aantal andere toezeggingen uit ditzelfde debat.

CoronaMelder.nl website

Uw Kamer heeft mij in het debat afgelopen oktober gewezen op het belang van een goede informatievoorziening rondom CoronaMelder. Ik heb uw adviezen ter harte genomen en ben aan de slag gegaan om CoronaMelder.nl verder op te bouwen en in te richten als centraal punt voor informatie over het nut, de noodzaak en de werking van de app.

Het is een continu proces om de website zo compleet en ook begrijpelijk mogelijk te houden. Daartoe wordt de website doorlopend aangevuld met informatie. Onderwerpen zoals bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van CoronaMelder en resultaten vanuit de veldtest in Vught, die ook in het debat besproken zijn, betreffen belangrijke onderwerpen voor de burger. Deze informatie is daarom op de website uitgebreid. Dit geldt ook voor de punten die aanvullend zijn ingebracht door de heer Nicolaï. Te weten, de werking en vrijwilligheid van gebruik van de app, informatie over de handelingsadviezen en de mogelijkheid tot testen bij het krijgen van een notificatie.

Daarnaast worden ook antwoorden op maatschappelijke vraagstukken uit berichtgeving in de media met regelmaat toegevoegd aan de website. Vragen die binnenkomen bij de CoronaMelder Helpdesk en het Meldpunt Misbruik CoronaMelder worden hierbij uiteraard meegenomen. Aanvullend wordt er vanaf het moment dat CoronaMelder landelijk is geïntroduceerd, doorlopend geëvalueerd om zicht te krijgen op de wijze waarop de app wordt gebruikt en door burgers wordt ervaren. Informatie over de onderzoeken en de voortgang zijn openbaar en terug te vinden op CoronaMelder.nl.

Het succes van de app valt of staat met het vertrouwen van burgers in CoronaMelder. Signalen uit de samenleving neem ik daarom ook uiterst serieus en ik zal erop blijven toezien dat burgers via CoronaMelder.nl van actuele en voor hen belangrijke informatie worden voorzien.

Overige toezeggingen

Zoals ook toegezegd aan uw Kamer heb ik de Gezondheidsraad gevraagd om een framework te ontwikkelen met criteria voor het gebruik door de overheid van gezondheidsapps voor screeningsdoeleinden. Ik heb daarbij de Gezondheidsraad gevraagd om de waardevolle overwegingen, die Senator Bredenoord heeft gedeeld tijdens de wetsbehandeling, mee te nemen. Mijn verwachting is dat dit framework zeker toegevoegde waarde gaat bieden bij afwegingen over de inzet van digitale technologie voor screeningsdoeleinden in de toekomst. Zodra er ontwikkelingen zijn in dit traject zal ik uw Kamer hierover informeren.

Daarnaast ga ik de opensource-aanpak van de ontwikkeling van CoronaMelder samen met de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken evalueren. Deze toezegging aan de Tweede Kamer heb ik tijdens de wetsbehandeling in uw Kamer nogmaals bevestigd. Staatssecretaris Knops heeft hiertoe een opdracht verstrekt aan het Bureau ICT-toetsing (BIT) met het verzoek om te starten met de evaluatie in het eerste kwartaal van 2021.

In het debat is ook uitgebreid gesproken over de broncode van het exposure notification framework van Apple en Google. In Europees verband is met de andere lidstaten doorlopend overleg met beide partijen waarbij geregeld aandacht is voor dit onderwerp. Ik zal uw Kamer uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied.

Tot slot heb ik uw Kamer toegezegd dat ik CoronaMelder buiten werking stel als de app niet langer voldoet aan de privacy voorwaarden. Dit is tot op heden niet gebleken. Ik doe geen concessies als het gaat om de privacy en informatieveiligheid van de app. Omwille van het waarborgen van deze randvoorwaarden zal ik zeer binnenkort een bug-bounty-programma aankondigen om de «community» uit te dagen mogelijke fouten in de app op te sporen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

T02996.

X Noot
2

SamenstellingVolksgezondheid, Welzijn en Sport:

Ganzevoort (GL), Gerkens (SP), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Nooren (PvdA), Oomen-Ruijten (CDA), Rombouts (CDA), Bredenoord (D66), Koole (PvdA), De Bruijn-Wezeman (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV), Adriaansens (VVD) (voorzitter), Van der Burg (VVD), Gerbrandy (OSF), Van Gurp (GL), Nicolaï (PvdD), Van Pareren (Fractie-Van Pareren) (ondervoorzitter), Prins-Modderaar (CDA), Vendrik (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten) Hermans (Fractie-Van Pareren) Van der Voort (D66), Keunen (VVD), Pouw-Verweij (Fractie-Van Pareren)

X Noot
3

Samenstelling Justitie en Veiligheid:

Backer (D66), De Boer (GL) (voorzitter), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Nooren (PvdA), Rombouts (CDA), Bikker (CU), Baay-Timmerman (50PLUS), Adriaansens (VVD), arbouw (VVD), Bezaan (PVV), De Blécourt-Wouterse (VVD), Dittrich (D66), Doornhof (CDA), Gerbrandy (OSF), Janssen (SP), Karimi (GL), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD), Otten (Fractie-Otten) (ondervoorzitter), Van Pareren (Fractie-Van Pareren), Recourt (PvdA), Rietkerk (CDA), Veldhoen (GL), Van Wely (Fractie-Van Pareren)

X Noot
4

Samenstelling Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning:

Kox (SP), Koffeman (PvdD), Ganzevoort (GL), De Boer (GL), Van Hattem (PVV), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Koole (PvdA). Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), Bezaan (VVD), Van der Burg (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Dittrich (D66) (voorzitter), Doornhof (CDA), Frentrop (FVD), Gerbrandy (OSF), Van der Linden (Fractie-Van Pareren), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD) (ondervoorzitter), Rietkerk (CDA), Rosenmöller (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten), Keunen (VVD), Van Pareren (Fractie-Van Pareren)

X Noot
5

T02996.

Naar boven