Het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel geeft de commissie aanleiding tot
het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.
Inleiding
De leden van de fractie-Van Pareren hebben kennisgenomen van de Tweede incidentele
suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2020 inzake Urgendamiddelen.
Zij hebben hierover een aantal vragen.
Vragen en opmerkingen van de leden van de Fractie-Van Pareren
De leden van de Fractie-Van Pareren vragen de regering hoeveel subsidie er vanuit
de tweede incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie
naar de Stichting Urgenda gaat.
Wat beoogt de regering hiermee te bereiken, ofwel, als de zes projecten waarvoor subsidie
is toegekend, zo «goed passen binnen de doelstellingen van het kabinet», waarom geschiedt
dit dan via de Stichting Urgenda?
De financiering van dergelijke projecten kan toch gewoon via het reguliere politieke
proces c.q. de begroting, zonder tussenkomst van de Stichting Urgenda en subsidies,
waarbij nog maar de vraag is of de subsidies direct voor betreffende doelstellingen
worden aangewend?
Hoeveel subsidie is er in totaal, cumulatief, door de Nederlandse overheid aan de
Stichting Urgenda verstrekt en via welke begrotingen is dat gelopen? Wordt er toezicht
gehouden op de besteding van alle respectievelijke subsidies en zo ja, door wie c.q.
door welk orgaan?
Ten slotte vragen de leden van de Fractie-Van Pareren de regering waarom er überhaupt
subsidies worden verstrekt aan, volgens deze leden soms dubieuze, politieke pressiegroepen
die al dan niet procederen tegen de overheid.
De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit zien de antwoorden van de regering met belangstelling tegemoet
en ontvangen deze graag uiterlijk 19 februari 2021.
De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit, Van der Linden
De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit, De Boer