35 521 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake Urgendamiddelen)

A VOOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT/LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT1

Vastgesteld 26 januari 2021

Het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel geeft de commissie aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.

Inleiding

De leden van de fractie-Van Pareren hebben kennisgenomen van de Tweede incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2020 inzake Urgendamiddelen. Zij hebben hierover een aantal vragen.

Vragen en opmerkingen van de leden van de Fractie-Van Pareren

De leden van de Fractie-Van Pareren vragen de regering hoeveel subsidie er vanuit de tweede incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie naar de Stichting Urgenda gaat.

Wat beoogt de regering hiermee te bereiken, ofwel, als de zes projecten waarvoor subsidie is toegekend, zo «goed passen binnen de doelstellingen van het kabinet», waarom geschiedt dit dan via de Stichting Urgenda?

De financiering van dergelijke projecten kan toch gewoon via het reguliere politieke proces c.q. de begroting, zonder tussenkomst van de Stichting Urgenda en subsidies, waarbij nog maar de vraag is of de subsidies direct voor betreffende doelstellingen worden aangewend?

Hoeveel subsidie is er in totaal, cumulatief, door de Nederlandse overheid aan de Stichting Urgenda verstrekt en via welke begrotingen is dat gelopen? Wordt er toezicht gehouden op de besteding van alle respectievelijke subsidies en zo ja, door wie c.q. door welk orgaan?

Ten slotte vragen de leden van de Fractie-Van Pareren de regering waarom er überhaupt subsidies worden verstrekt aan, volgens deze leden soms dubieuze, politieke pressiegroepen die al dan niet procederen tegen de overheid.

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien de antwoorden van de regering met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk 19 februari 2021.

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Van der Linden

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Boer


X Noot
1

Samenstelling: Koffeman (PvdD), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA), (ondervoorzitter), N.J.J. van Kesteren (CDA), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Van Pareren), (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins-Modderaar (CDA), Recourt (PvdA), Vendrik (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Van Pareren) en Raven (OSF).

Naar boven