35 452 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2020 (Derde incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie en maatregelen inzake aanpak stikstof)

B NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 26 juni 2020

Op 25 juni jl. hebben de leden van de GroenLinks-fractie van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van LNV over het jaar 2020 (Derde incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie en maatregelen inzake aanpak stikstof). Bijgaand treft u de beantwoording.

Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-fractie:

De gekozen vorm van ondersteuning door het Rijk heeft vaak de vorm van garanties en kredietstellingen. De leden van de fractie van GroenLinks zijn benieuwd naar de visie van de regering hoe dit de financiële gezondheid van bedrijven op middellange en lange termijn beïnvloedt. Is de regering van plan na te gaan of bedrijven door deze extra kredietlast beperkt worden in hun toekomstige ontwikkeling? Deze leden zijn daarbij in het bijzonder geïnteresseerd in de effecten die deze kredieten hebben op de mogelijkheden die bedrijven hebben om met dezelfde vaart deel te nemen in de transitie naar biologische en de circulaire landbouw.

Antwoord

Door steun in de vorm van garanties en kredieten kunnen bedrijven blijven investeren, ook in deze moeilijke tijden. Renderende investeringen hebben een positief effect op de financiële gezondheid van bedrijven op de middellange en lange termijn. Het kabinet houdt de gezondheid van het bedrijfsleven in het algemeen in de gaten. Daarbij wordt ook gekeken naar de schulden en rentelasten van het bedrijfsleven.

Het kabinet heeft de Borgstelling MKB landbouwkredieten (BL) tijdelijk uitgebreid met kredietfaciliteit in het kader van de coronacrisis (BL-C). MKB-land- en tuinbouwbouwbedrijven en visserij- en aquacultuurbedrijven, met in de kern een gezond bedrijf, die kampen met negatieve economische gevolgen van het coronavirus kunnen bij de banken een overbruggingskrediet afsluiten. Daarmee is de BL-C één van de instrumenten die het Ministerie van LNV aan agrarische en visserijondernemers beschikbaar stelt om deze moeilijke periode te overbruggen en hen op de been te houden. Om aflossingsdruk van de ondernemer te verlichten is de borgstellingsperiode verruimd van twee naar vier jaar. Hiermee heeft de ondernemer langer de tijd om de lening gespreid af te kunnen lossen. Het is mede afhankelijk van de macro-economische effecten van de crisis in Nederland en daarbuiten alsook van de bedrijfstak of agrarische ondernemers in dezelfde vaart stappen naar verduurzaming kunnen blijven zetten. Bij de verdere uitwerking van het omschakelfonds zal dit aspect worden meegenomen.

Daarnaast zijn de leden van de fractie van GroenLinks benieuwd of de regering mogelijkheden ziet om in de toekomst de financiële steun die nu verstrekt is alsnog in te zetten als instrument om tot een versnelling in de transitie naar een duurzame en circulaire landbouw te komen. Bijvoorbeeld door fiscale voordelen te verbinden aan coronakredieten wanneer een bedrijf stappen zet om te verduurzamen. Is de regering bezig om stappen in deze richting te zetten? Zo ja, dan horen de leden van de fractie van GroenLinks graag hoe de regering dit vorm wil geven. Zo niet, dan horen zij graag de onderliggende motivatie daarvoor.

Antwoord

De BL-C biedt agrarische ondernemers met acute liquiditeitstekorten als gevolg van de Corona-uitbraak, overbruggingskredieten. Deze kredieten zijn bedoeld om aan lopende financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen en niet om te investeren. Eventueel niet-benutte middelen van de BL-C of andere noodmaatregelen die door het kabinet genomen zijn, vloeien terug naar de staatskas.

Land- en tuinbouwondernemers die verder willen verduurzamen kunnen al gebruik maken van de Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarnaast werk ik op dit moment aan de uitwerking van het omschakelfonds. Dit fonds richt zich op agrarische ondernemers die in het kader van stikstofreductie en op basis van een levensvatbaar duurzaam bedrijfsplan om willen schakelen naar duurzame landbouw.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven