35 452 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2020 (Derde incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie en maatregelen inzake aanpak stikstof)

A VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT/LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT 1

Vastgesteld 25 juni 2020

Het voorbereidend onderzoek heeft de commissie aanleiding gegeven tot het uitbrengen van verslag met daarin de volgende opmerkingen en vragen.

Inleiding

De leden van de fractie van GroenLinks hebben waardering voor de snelheid waarmee de regering in de coronacrisis werk heeft gemaakt van het vangnet voor bedrijven in de LNV-sector. Het was voor deze leden goed om te zien dat ook voor deze sector de onzekerheid beperkt werd. Zij hebben een paar korte vragen over de derde incidentele suppletoire begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 2020 inzake noodpakket banen en economie en maatregelen inzake aanpak stikstof, waar deze leden graag met de regering over van gedachten wisselen.

Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-fractie

De gekozen vorm van ondersteuning door het Rijk heeft vaak de vorm van garanties en kredietstellingen. De leden van de fractie van GroenLinks zijn benieuwd naar de visie van de regering hoe dit de financiële gezondheid van bedrijven op middellange en lange termijn beïnvloedt. Is de regering van plan na te gaan of bedrijven door deze extra kredietlast beperkt worden in hun toekomstige ontwikkeling? Deze leden zijn daarbij in het bijzonder geïnteresseerd in de effecten die deze kredieten hebben op de mogelijkheden die bedrijven hebben om met dezelfde vaart deel te nemen in de transitie naar biologische en de circulaire landbouw.

Daarnaast zijn de leden van de fractie van GroenLinks benieuwd of de regering mogelijkheden ziet om in de toekomst de financiële steun die nu verstrekt is alsnog in te zetten als instrument om tot een versnelling in de transitie naar een duurzame en circulaire landbouw te komen. Bijvoorbeeld door fiscale voordelen te verbinden aan coronakredieten wanneer een bedrijf stappen zet om te verduurzamen. Is de regering bezig om stappen in deze richting te zetten? Zo ja, dan horen de leden van de fractie van GroenLinks graag hoe de regering dit vorm wil geven. Zo niet, dan horen zij graag de onderliggende motivatie daarvoor.

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien de nota naar aanleiding van het verslag met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk 26 juni 2020.

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, N.J.J. van Kesteren

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Boer


X Noot
1

Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA), N.J.J. van Kesteren (CDA) (voorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Gerbrandy (OSF), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), van der Linden (FVD) (ondervoorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Van Pareren (FVD), Prins-Modderaar (CDA), Recourt (PvdA), Vendrik (GL), Van der Voort (D66)

Naar boven