35 450 B Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2020 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

A VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT/ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING1

Vastgesteld 14 september 2020

De leden van de PVV-fractie hebben van het wetsvoorstel kennisgenomen. Zij hebben nog een aantal vragen. De memorie van toelichting bevat een overzicht met decentralisatie-uitkeringen2, de vragen betreffen de posten uit deze tabel.

Vraag 1

  • a. Kan de regering ten aanzien van de post «Dialoog Sinterklaasintocht» aangeven voor welke gemeente(n) deze decentralisatie-uitkering bedoeld is?

  • b. Kan de regering aangeven met welke specifieke organisaties deze dialoog gevoerd zal worden?

  • c. Kan de regering aangeven of aan de dialoog deelnemende organisaties hiervoor ook vergoedingen uit de decentralisatie-uitkering ontvangen?

  • d. Kan de regering uitsluiten dat radicale anti-Zwarte Pietactivisten zoals «Kick Out Zwarte Piet» aan deze dialoog zullen deelnemen?

  • e. Kan de regering tevens uitsluiten dat dergelijke radicale anti-Zwarte Pietactivisten een vergoeding uit de decentralisatie-uitkering zullen ontvangen?

  • f. Kan de regering aangeven wat de insteek is van deze «Dialoog Sinterklaasintocht» vanuit de rijksoverheid?

  • g. Kan de regering aangeven wat de beoogde doelstelling is van deze dialoog?

  • h. Kan de regering uitsluiten dat deze dialoog inzet op het afschaffen van de traditionele Zwarte Piet?

Vraag 2

Kan de regering ten aanzien van de post «BRP centralisering inschrijving vergunninghouders» nader toelichten wat de bedoeling is van deze decentralisatie-uitkering en voor welke uitgaven dit bedoeld is?

Vraag 3

  • a. Kan de regering ten aanzien van de post «Landelijke voorziening vreemdelingen» aangeven voor welke gemeente(n) deze decentralisatie-uitkering bestemd is en welke specifieke voorzieningen uit deze uitkering betaald mogen worden?

  • b. Kan de regering tevens een specificatie aangeven van de hoogte van de uitkering per gemeente?

  • c. Kan de regering daarnaast aangeven op welke gronden de hoogte van deze uitkeringsbedragen is gebaseerd? Kan de regering aangeven of het aantal opgevangen vreemdelingen een rol speelt?

  • d. Kan de regering aangeven of aan deze uitkering ook voorwaarden zijn verbonden om illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen zo snel mogelijk uit Nederland te laten vertrekken?

Vraag 4

  • a. Kan de regering ten aanzien van de post «Verhoging taalniveau statushouders» aangeven welke vereisten ten aanzien van het taalniveau hiermee worden beoogd?

  • b. Kan de regering aangeven of aan het niet behalen van dit taalniveau of het niet willen deelnemen aan taalcursussen consequenties worden verbonden voor de statushouder?

  • c. Kan de Minister aangeven of deze inzet op taalniveau ook wordt verbonden aan het handhaven van de Wet taaleis?

Vraag 5

  • a. Kan de regering ten aanzien van de post «Vuelta 2020» aangeven of er gevolgen zijn verbonden aan de decentralisatie-uitkering nu dit evenement vanwege de corona-situatie is uitgesteld?

  • b. Kan de regering aangeven of de betrokken gemeenten de decentralisatie-uitkering moeten terugstorten aan het Rijk nu het evenement dit jaar niet is doorgegaan?

  • c. Kan de regering aangeven hoe de verantwoording van eventuele uitgaven uit deze uitkering door betrokken gemeenten beoordeeld zal worden nu het evenement dit jaar niet is doorgegaan?

De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning ziet met belangstelling uit naar de memorie van antwoord en ontvangt deze graag binnen vier weken na vaststelling van dit voorlopig verslag.

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Dittrich

De griffier van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Bergman


X Noot
1

Samenstelling:

Kox (SP), Koffeman (PvdD), Ganzevoort (GL), De Boer (GL), Van Hattem (PVV), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Koole (PvdA). Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), Wever (VVD), Bezaan (VVD), Van der Burg (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Dittrich (D66) (voorzitter), Doornhof (CDA), Frentrop (FVD), Gerbrandy (OSF), Van der Linden (FvD), Meijer (VVD), Nanninga (FVD), Nicolaï (PvdD) (ondervoorzitter), Rietkerk (CDA), Rosenmöller (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten).

X Noot
2

Kamerstukken II 2019/20, 35 450 B, nr. 2, p. 11.

Naar boven