35 401 Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling 2019-nCoV

B VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT1

Inleiding

De leden van de PVV-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij leggen de regering nog graag enkele vragen voor.

De leden van de SGP-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij maken graag van de gelegenheid gebruik hierover enkele vragen te stellen

Algemeen

Het voorstel behelst de wettelijke bekrachtiging van het aanmerken van covid-19 als behorende tot «groep A» van infectieziekten van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dit nadat covid-19 op 28 januari 2020 reeds per ministeriële regeling was ingedeeld bij deze groep A. De leden van de SGP-fractie constateren dat de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel plaatsvond ongeveer anderhalf jaar ná het moment van indiening van het voorstel. Zij vragen of de regering nader kan toelichten hoe dit heeft kunnen gebeuren, mede gelet op de relatieve eenvoud van het wetsvoorstel en het feit dat in het verslag van de Tweede Kamercommissie voor VWS2 door slechts twee fracties enkele vragen zijn gesteld. De leden van de SGP-fractie begrijpen dat de regering in de betreffende periode meer te doen had, maar waarom is op 26 augustus 2020 wel een nota van wijziging naar het parlement gestuurd, maar niet de nota naar aanleiding van het verslag?

Groepsindeling en criteria

De leden van de PVV-fractie vragen of de regering een definitie kan verstrekken van infectieziekten behorende tot de groepen A, B1, B2 en C. Op basis van welke criteria wordt bepaald in welke groep (A, B1, B2, C) een infectieziekte wordt ingedeeld?

In groep A vallen volgens de Wet publieke gezondheid (Wpg) de volgende infectieziekten:

Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV), pokken, polio, Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) en virale hemorragische koorts. Hoe hoog is de mortaliteit van MERS-CoV, pokken, polio, SARS, Ebola, covid-19?

In groep B1 vallen volgens de Wpg de volgende infectieziekten: een humane infectie veroorzaakt door een dierlijk influenzavirus, difterie, pest, rabies en tuberculose. Hoe hoog is de mortaliteit van deze bovengenoemde B1-infectieziekten?

In groep B2 vallen volgens de Wpg volgende infectieziekten: buiktyfus, cholera, hepatitis A, B en C, kinkhoest, mazelen, paratyfus, rubella, shigellose, shiga toxine producerende escherichia (STEC)/enterohemorragische escherichia coli-infectie, invasieve groep A streptokokkeninfectie en voedselinfectie, voor zover vastgesteld bij twee of meer patiënten met een onderlinge relatie wijzend op voedsel als een bron. Hoe hoog is de mortaliteit van buiktyfus, cholera, hepatitis A, B en C, kinkhoest, mazelen, paratyfus, rubella, shigellose, shiga toxine producerende escherichia (STEC)/enterohemorragische escherichia coli-infectie en invasieve groep A streptokokkeninfectie?

Wanneer heeft de WHO covid-19 geplaatst op de lijst van infectieziekte A? De WHO heeft covid-19 later weer verwijderd van deze lijst. De leden van de PVV-fractie vernemen graag wanneer en met welke reden dat is geschied.

De leden van de SGP-fractie vragen welke criteria worden gebruikt om een infectieziekte in te delen in categorie A, dan wel B of C. Zijn deze criteria in de Wpg (of de toelichting daarop) vastgelegd? Indien dit niet het geval is, kan de regering reflecteren op de vraag hoe wenselijk dat is?

De leden van de SGP-fractie vragen de regering tevens om toe te lichten hoe een infectieziekte wordt «afgeschaald» van groep A naar groep B of C en welke praktische consequenties het inschalen in een andere categorie heeft. Kan de regering hierbij toelichten welke procedure is doorlopen om destijds de Mexicaanse griep (H1N1) af te schalen uit groep A? Welke criteria of argumenten zijn hier destijds voor gebruikt? Kan de regering aangeven of zij kan inschatten wanneer covid-19 uit groep A kan worden gehaald (en eventueel kan worden ingedeeld in een van de andere categorieën)? Bent u bereid om het OMT om advies te vragen onder welke epidemiologische omstandigheden dit mogelijk is?

De leden van de SGP-fractie vragen om een nadere toelichting aangaande de praktische consequenties van het indelen van covid-19 in groep A van de Wpg. Welke maatregelen kan de regering nemen op basis van categorisering in groep A? En kan de regering toelichten welke maatregelen zij niet zou kunnen nemen, indien covid-19 niet zou zijn ingedeeld in groep A, maar bijvoorbeeld in groep B of groep C (of helemaal niet zou zijn ingedeeld in enige categorie)?

Verhouding tot Twm

De leden van de SGP-fractie vragen hoe de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) zich verhoudt tot de inschaling van covid-19 in groep A van de Wpg. Klopt het dat de Twm eigenlijk niet gegrond is op inschaling in groep A van de Wpg, maar een eigen onderbouwing kent (artikel 58b Twm)? Kan de regering aangeven welke maatregelen om het coronavirus tegen te gaan niet gebaseerd zijn op de Twm, maar wél mogelijk zijn op basis van inschaling in groep A van de Wpg? De leden van de SGP-fractie vragen hierbij specifiek naar de rol van de voorzitters van de veiligheidsregio’s bij zowel maatregelen gegrond op de huidige Twm als maatregelen op basis van categorisering in groep A van de Wpg.

Indien de Twm komt te vervallen, is de regering dan nog van plan om maatregelen te blijven treffen om het coronavirus te bestrijden, daarbij gebruikmakend van inschaling van covid-19 in groep A van de Wpg, zo vragen de leden van de SGP-fractie. Is de regering van plan om het niet langer verlengen van de Twm samen te laten vallen met het afschalen van covid-19 uit groep A?

Afschaling zorg en orgaantransplantatie

Om covid-19-patiënten te kunnen behandelen hebben ziekenhuis vanwege de capaciteit de reguliere zorg afgeschaald. Betreft dat ook het uitnemen van donororganen en het transplanteren van donororganen? De leden van de PVV-fractie krijgen graag een overzicht van het aantal organen dat gedoneerd is in 2019, 2020 en (deels) 2021 en het aantal organen dat getransplanteerd is in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij krijgen graag een uitsplitsing per orgaan.

De leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport zien de antwoorden van de regering met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk vrijdag 29 oktober 2021.

De voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Adriaansens

De griffier van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, De Boer


X Noot
1

Samenstelling:

Ganzevoort (GL), Gerkens (SP), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Oomen-Ruijten (CDA), Rombouts (CDA), Bredenoord (D66), Koole (PvdA), De Bruijn-Wezeman (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV), Adriaansens (VVD) (voorzitter), Van der Burg (VVD), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Prast (PvdD), Van Pareren (Fractie-Nanninga) (ondervoorzitter), Prins (CDA), Vendrik (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten), Van der Voort (D66), Keunen (VVD), Hermans (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA).

X Noot
2

Kamerstukken II 2019/20, 35 401, nr. 5.

Naar boven