35 006 Wijziging van de Wet verbod pelsdierhouderij in verband met het toevoegen van de bevoegdheid tot het opleggen van bestuursrechtelijke herstelsancties ter handhaving van die wet

D NADER VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT/LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT1

Vastgesteld 5 november 2019

De memorie van antwoord heeft de commissie aanleiding gegeven tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.

Inleiding

De leden van fractie van de VVD hebben kennisgenomen van de memorie van antwoord. Zij hebben naar aanleiding hiervan nog een aantal vragen.

De leden van de fracties van de SP en de PvdA hebben met belangstelling kennisgenomen van de memorie van antwoord en hebben nog een aantal vragen. De leden van de fracties van GroenLinks en OSF sluiten zich graag bij de vragen van de fracties van SP en PvdA aan.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de VVD

Voor de leden van de fractie van de VVD staat niet zozeer verfijning van het handhavingsinstrumentarium centraal, als wel een zorgvuldige begeleiding van het beëindigen van de bedrijfsvoering. Daarom is vooral met bijzondere belangstelling gekeken naar de passages over het flankerend beleid in de beantwoording. Het spreekt deze leden aan dat de subsidieregeling voor sloop en ombouw wordt verruimd. Vooruitlopend op de voorhang van dat besluit vernemen zij naar aanleiding van het gevoerde overleg graag hoe de bestuurlijke vertegenwoordigers van de pelsdiersector en van de gemeente Gemert-Bakel tegen die verruiming aankijken. Is aan hun wensen voldaan? Daarnaast willen de leden van de VVD-fractie graag weten hoe die vertegenwoordigers in dat overleg hebben geoordeeld over de voorliggende wet. Heeft de sector behoefte aan aanvullend handhavingsinstrumentarium? Deelt men de analyse van de regering dat er proportioneel gehandhaafd moet kunnen worden?

Vragen en opmerkingen van de leden van de fracties van de SP en de PvdA

De leden van de fracties van de SP en de PvdA delen het uitgangspunt van de regering dat de inzet van instrumenten van handhaving proportioneel dient te zijn. Tevens zijn deze leden van mening dat het strafrecht het ultimum remedium dient te zijn en dat handhaving primair gericht dient te zijn op het herstel van situaties en tegengaan van het handelen in strijd met wet en regels. De leden van de fracties van de SP en de PvdA zijn van mening dat toezichthouders en bevoegde gezagen die toezien op de naleving van wetten en regels dienen te beschikken over een adequaat instrumentarium. Deze leden steunen dan ook het voorstel om dit instrumentarium ter handhaving van de Wet verbod pelsdierhouderij te versterken teneinde dit effectief, flexibel en proportioneel te kunnen inzetten. De leden van de fracties van de SP en PvdA vragen u om de toezegging dat, indien de toezichthouder beschikt over het bestuurlijke herstelinstrumentarium, dit ook door de toezichthouder ten volle en naar eigen inzicht kan worden ingezet. Deelt de regering de mening van deze leden dat het toezicht onafhankelijk en met een eigen verantwoordelijkheid moet plaatsvinden?

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien de antwoorden van de regering met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk 29 november 2019.

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, N.J.J. van Kesteren

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Boer


X Noot
1

Samenstelling: Koffeman (PvdD), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA), N.J.J. van Kesteren (CDA), (voorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Gerbrandy (OSF), Van Gurp (GL), Van Huffelen (D66), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (FVD), (ondervoorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Van Pareren (FVD), Prins-Modderaar (CDA), Recourt (PvdA) en Vendrik (GL).

Naar boven