34 997 Regels inzake een uniform experiment met teelt en verkoop van hennep en hasjiesj voor recreatief gebruik in een gesloten coffeeshopketen (Wet experiment gesloten coffeeshopketen)

T BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR MEDISCHE ZORG EN SPORT EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juni 2020

Op 18 december 2019 is uw Kamer geïnformeerd dat de streefdatum van 1 januari 2020 voor inwerkingtreding van de wet- en regelgeving behorende bij het experiment gesloten coffeeshopketen niet gehaald zou worden. Met deze brief informeren wij u over de voortgang van werkzaamheden en planning rondom het experiment gesloten coffeeshopketen. Tevens informeren wij u over de uitvoering van de motie van het lid Laan-Geselschap c.s. (VVD) over ondersteuning van burgemeesters van experimenteergemeenten1. Tot slot bieden wij u bijgaand het adviesrapport aan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over gewasbeschermingsmiddelen voor de teelt in het kader van het experiment.

Een gelijkluidende brief zal aan de voorzitter van de Tweede Kamer worden verstuurd.

Wet- en regelgeving

De Wet experiment gesloten coffeeshopketen is in november vorig jaar gepubliceerd. Het advies van de Raad van State op het ontwerp-Besluit experiment gesloten coffeeshopketen, waarnaar wij in de brief van 18 december 2019 verwijzen, is in maart ontvangen en daarna verwerkt. Het Besluit – met de reactie op het advies van de Raad van State – en de ministeriële regeling worden naar verwachting half juni officieel gepubliceerd. Alle wet- en regelgeving treedt op 1 juli 2020 in werking. Dit betekent dat op 1 juli de eerste fase van het experiment start (de voorbereidingsfase).

Met het oog op een zorgvuldige selectieprocedure van de telers is het van belang om aspirant telers zo snel mogelijk te informeren over de eisen waaraan zij moeten voldoen om een aanvraag in te dienen. Vanaf vandaag (9 juni 2020) zal informatie over de relevante eisen en verplichtingen kenbaar worden gemaakt op rijksoverheid.nl.2 Op deze manier kunnen aspirant telers zich tijdig voorbereiden wanneer op 1 juli de termijn start waarbinnen een aanvraag als teler kan worden ingediend. Deze voorbereiding bestaat onder andere uit het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het opstellen van een ondernemingsplan waarin onder andere de wijze van telen (productiemethode, kwantiteit, variëteit, etc.) en de beveiliging (teeltlocatie, transport, tegengaan criminaliteit, etc.) zullen moeten worden omschreven. De termijn waarbinnen een aanvraag kan worden ingediend duurt 4 weken en sluit op 28 juli 23:59 uur. Na sluiting wordt overgegaan tot het beoordelen van de aanvragen, het selecteren en aanwijzen van de telers. Het is voor het slagen van het experiment van belang om een zorgvuldig selectieproces te volgen zodat dit leidt tot (maximaal) tien gescreende telers die gevarieerde teelt van goede kwaliteit kunnen realiseren. Er wordt onder andere een formele toets (zijn alle gevraagde documenten aangeleverd?) en een inhoudelijke (materiële) toets op de ondernemingsplannen uitgevoerd. Ook wordt er een zwaarwegend advies gevraagd aan betreffende burgemeesters over de veiligheid en openbare orde en wordt er een Bibob onderzoek uitgevoerd. Afhankelijk van het aantal aanvragen neemt het selectieproces waarschijnlijk een half jaar in beslag waarbij sommige stappen, zoals het Bibob onderzoek, aan wettelijke termijnen vastzitten. Uiteindelijk is het voornemen om, bij een beperkt aantal aanvragen, eind 2020 de telers aan te wijzen. Na aanwijzing van de telers zal de startdatum van de experimenteerfase worden vastgesteld. Uw Kamer wordt daar te zijner tijd over geïnformeerd.

Ondersteuning burgemeesters

Uw Kamer heeft per motie (van het lid Laan-Geselschap, 34 997, nr. 24) verzocht om te inventariseren hoe burgemeesters van experimenteergemeenten kunnen worden ondersteund. De burgemeesters van de deelnemende gemeenten hebben op 20 mei jl. een brief ontvangen waar we een bedrag per gemeente hebben toegezegd om hen tegemoet te komen in de extra kosten die deelname aan het experiment met zich mee brengt. De tegemoetkoming bestaat uit een vast bedrag voor iedere gemeente voor de voorbereiding op het experiment (voorbereidingsfase) en een bedrag per gemeente voor de 4 jaar waarin het experiment wordt uitgevoerd (experimenteerfase). De hoogte van deze tegemoetkoming is tot stand gekomen op basis van een gewogen gemiddelde van de kostenramingen die door de deelnemende gemeenten zijn ingediend. Voorts is aan de burgemeesters juridische ondersteuning aangeboden door juristen vanuit ons ambtelijk apparaat en zal zo nodig de landsadvocaat worden betrokken in het geval burgemeesters verwikkeld raken in principiële procedures waarvan de uitkomst van belang is voor het gehele experiment en derhalve het individuele geval overstijgt.

Met de deelnemende gemeenten en betrokken diensten is een werkgroep Veiligheid ingericht die zich met alle veiligheidsaspecten rondom het experiment bezighoudt. Binnen deze werkgroep worden maatregelen uitgewerkt om de veiligheidsrisico’s binnen het experiment te verkleinen, en afspraken gemaakt over welke stappen worden genomen indien bepaalde scenario’s, zoals bedreiging van deelnemers aan het experiment, zich toch voordoen.

Onderzoek

Er wordt gedurende het experiment onderzoek gedaan om te kunnen evalueren of een gesloten coffeeshopketen mogelijk is en wat de effecten daarvan zijn op het gebied van veiligheid, openbare orde, overlast en volksgezondheid. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) heeft contact gezocht met onderzoeksinstellingen die beschikken over de gevraagde deskundigheid. Belangrijk uitgangspunt hierbij was aandacht voor het waarborgen dat de onderzoekers in onafhankelijkheid het onderzoek kunnen verrichten. Door het WODC is een onderzoeksgroep geselecteerd om de effecten van het experiment de komende jaren te onderzoeken.

Het contract wordt deze maand, juni 2020, getekend, waarna het WODC de namen van de onderzoeksinstituten op de website zal publiceren.

Naast het selecteren van de onderzoekers, zijn door het WODC ook vacatures opengesteld voor leden van de, in de wet vermelde, Begeleidings- en Evaluatiecommissie. De verwachting is dat in juli de leden van de commissie per koninklijk besluit zullen worden benoemd. Uw Kamer wordt te zijner tijd geïnformeerd over de samenstelling van de commissie.

RIVM rapport Inventarisatie van gewasbescherming toepasbaar in de teelt van cannabis binnen het «Experiment met een gesloten coffeeshopketen»

Zoals door de toenmalige Minister voor Medische Zorg en Sport tijdens de behandeling in de Eerste Kamer van de het wetsvoorstel Experiment gesloten coffeeshopketen op 5 november 2019 is toegezegd, ontvangt u bijgaand het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Aan het RIVM is gevraagd om te adviseren over de mogelijkheden om bij de hennepteelt in het kader van het experiment, gewasbeschermingsmiddelen toe te passen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van gebruikers van hennep.

Het RIVM heeft tien middelen geïdentificeerd die op basis van de expertise in Nederland en middeltoelatingen in Canada geschikt zijn om de meest voorkomende plagen en ziekten in de hennepteelt te voorkomen of te bestrijden. Omdat deze middelen in Nederland nog niet zijn toegelaten voor hennepteelt voor recreatief hennepgebruik wordt momenteel overleg gevoerd met het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) om proefontheffingen voor een aantal van deze middelen te realiseren voor het experiment.

De Minister voor Medische Zorg en Sport, M.J. van Rijn

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven