34 986 Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

AD BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MILIEU EN WONEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 maart 2020

In de vergadering van de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) van 10 december 2019 is de behoefte uitgesproken aan een praktijksessie over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Graag geef ik gehoor aan dat verzoek. In de loop van dit voorjaar zal ik een bijeenkomst laten organiseren. Medewerkers van mijn departement zullen bij uw griffie informeren naar de belangstelling hiervoor en in overleg een datum inplannen.

Daarnaast wil ik u wijzen op de gebruikerstest en -evaluatie die dit voorjaar plaatsvinden. Deze bieden ook een goede gelegenheid om zelf kennis te maken met het DSO. Sinds drie jaar wordt ieder kwartaal een gebruikersevaluatie georganiseerd. Het doel daarvan is om de nieuwe oplevering van het DSO door diverse gebruikersgroepen en vanuit meerdere perspectieven (burger, bedrijf, bevoegd gezag) te evalueren.

Er wordt op twee manieren getest. Vanuit de gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk testen ongeveer 25 eindgebruikers het DSO door juridische regels te bekijken, begrippen op te zoeken, een vergunningencheck te doen en een aanvraag in te dienen. Dit levert waardevolle informatie op of het DSO werkt en voldoet aan de verwachtingen van gebruikers. De feedback wordt gebruikt om het DSO verder te verbeteren en bij te schaven. Op donderdag 2 april (DSO Q1’20 release) en 25 juni (DSO Q2’20 release) staan de volgende gebruikersevaluaties gepland. Deze vinden plaats in het zalencentrum Aristo in Utrecht en duren van 9:30 – 12:00 uur.

Daarnaast wordt het DSO regelmatig getest met «echte» eindgebruikers; burgers en bedrijven die geen specifieke kennis hebben van de Omgevingswet. Op deze manier wordt inzichtelijk of het omgevingsloket begrijpelijk is en intuïtief goed werkt. Aan de hand van testscripts voert de respondent opdrachten uit met het DSO. De vragen worden gesteld door een onderzoeker die samen met de respondent in een speciale ruimte zit. In een andere ruimte is er de mogelijkheid om mee te kijken naar het onderzoek.

De volgende gebruikerstest vindt plaats op maandag 16 maart aan de Veenkade 49 in Den Haag. Verschillende testen vinden plaats tussen 9:30 en 17:00 uur, en u kunt op elke moment van de dag (uitgezonderd lunchtijd) aanschuiven. Ook is er een livestream beschikbaar waarmee u online mee kunt kijken tijdens de testen.

Ik nodig u van harte uit deze evaluaties en de praktijksessie bij te wonen, en op deze manier zelf ervaring op te doen. Deze uitnodiging stuur ik ook aan de leden van de Tweede Kamer. Als burgers van Nederland zijn wij immers allen gebruiker van het Omgevingsloket! Graag verneem ik welke leden welke sessie zouden willen bijwonen.

De Minister voor Milieu en Wonen, S. van Veldhoven-Van der Meer

Naar boven