34 986 Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VAN EIJS

Ontvangen 19 februari 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 1.1, onderdeel FC, komt te luiden:

FC

Artikel 16.16 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Als een aanvraag om een besluit op grond van deze wet betrekking heeft op een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen geval, behoeft de voorgenomen beslissing op de aanvraag instemming van het bestuursorgaan dat op grond van artikel 16.15 in de gelegenheid is gesteld advies uit te brengen. Bij de aanwijzing kan worden bepaald dat alleen een voorgenomen beslissing tot het toewijzen van de aanvraag instemming behoeft.

2. Onder vernummering van het derde tot vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Als een geval als bedoeld in het eerste lid, eerste zin, wordt in ieder geval aangewezen, als het gaat om een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit in door de gemeenteraad aangewezen gevallen.

II

Artikel 1.1, onderdeel GM, eerste onderdeel, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel a wordt », of» vervangen door een komma.

2. Na onderdeel a wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • aa. als de aanvraag geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op een buitenplanse omgevingsplanactiviteit in door de gemeenteraad aangewezen gevallen, of.

Toelichting

Het belang van transparante en democratische legitieme besluitvorming en vergunningsverlening is cruciaal.

De Omgevingswet zorgt voor een nodige versnelling van vergunningsverlening op het gebied van de fysieke leefomgeving en legt veel verantwoordelijkheid neer bij gemeenten.

De balans van beschermen en benutten kan hiermee in het geding komen. De gemeenteraad is in positie bij het vaststellen van het omgevingsplan. Als daarvan afgeweken wordt, is het goed om in bepaalde gevallen de plannen langs deze democratisch gekozen vertegenwoordigers te laten gaan. De gemeenteraad zou gevallen moeten kunnen aanwijzen waarbij het besluit instemming behoeft van de gemeenteraad en waarin voor de beslissing op de aanvraag om een buitenplanse activiteit de uitgebreide vergunningsprocedure moet worden gevolgd. Het wordt aan de gemeenteraad overgelaten om te bepalen of adviesrecht, instemmingsrecht of de uitgebreide procedure moet worden toegepast of zelfs in uitzonderlijke gevallen dat ze alle drie moeten worden toegepast. Het overlaten van het inrichten van procedures aan gemeenteraden past daarmee bij het uitgangspunt van decentralisatie van de Omgevingswet.

Van Eijs

Naar boven