34 960 B Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

A VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT/ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING1

Vastgesteld 17 september 2018

De leden van de PVV-fractie hebben van het wetsvoorstel kennisgenomen. Zij hebben nog een aantal vragen.

Volgens de memorie van toelichting (Kamerstukken II 2017/18, 34 960 B, nr. 2) is voor «Dialoog Sinterklaasintocht (decentralisatie-uitkering)» 35.000 euro via het gemeentefonds uitgekeerd aan de gemeente Dongeradeel:

21) Dialoog Sinterklaasintocht (decentralisatie-uitkering) Vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontvangt de gemeente Dongeradeel een bijdrage voor het ontwikkelen en uitvoeren van dialooginitiatieven met een nationale uitstraling rondom de landelijke intocht van Sinterklaas.

Kan de regering aangeven waarom dit via het gemeentefonds is uitgekeerd en op basis van welke criteria? Kan de regering de nut en noodzaak van het in een dialoog ter discussie stellen van de Sinterklaasintocht nader onderbouwen alsmede het bedrag van 35.000 euro? Kan de regering specifiek aangeven welke organisaties en personen zijn uitgenodigd voor deze dialoog en op basis van welke criteria?

Volgens het NRC heeft PvdA-burgemeester Waanders van Dongeradeel toezeggingen gedaan aan anti-Zwarte Piet activist Afriyie om eventueel met zijn «antiracismestichting» zogenaamde «dialoogavonden» te organiseren op scholen in Dokkum:

«Daarom klinkt in zijn antwoord twijfel door als burgemeester Waanders twee maanden voor de intocht mailt dat ze met hem wil praten over het „pietenprobleem». Eerdere gesprekken met burgemeesters, reageert hij, „hebben niets opgeleverd dan massa-arrestaties en mishandeling door de politie». Om er zeker van te zijn dat de burgemeester oprecht geïnteresseerd is in zijn standpunt, stelt Afriyie als voorwaarde dat zijn antiracismestichting dialoogavonden of gastlessen mag organiseren op scholen in Dokkum. Waanders ziet daarvoor mogelijkheden en vraagt om een ontmoeting, zodat het vertrouwen kan groeien. De twee spreken herhaaldelijk af en komen voorwaarden overeen voor een demonstratie."2

Kan de regering aangeven of vanuit de decentralisatie-uitkering Dialoog Sinterklaasintocht dergelijke «dialoogsessies» in dit kader door of namens Afriyie zijn georganiseerd? Kan de regering concreet aangeven welke activiteiten inmiddels zijn georganiseerd of nog worden georganiseerd vanuit deze decentralisatie-uitkering, door welke organisaties, met welk doel en voor welke bedragen? Kan de regering aangeven in hoeverre en op welke wijze er verantwoording van deze uitkering plaatsvindt?

De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning ziet met belangstelling uit naar de memorie van antwoord en ontvangt deze graag binnen vier weken na vaststelling van dit nader voorlopig verslag.

De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Engels

De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Bergman


X Noot
1

Samenstelling:

Engels (D66) (voorzitter), Nagel (50PLUS), Meijer(SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Ten Hoeve (OSF), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Koffeman (PvdD), Strik (GL), De Vries-Leggedoor (CDA), Flierman (CDA), De Graaf (D66), Schouwenaar (VVD), Van Strien (PVV), P. van Dijk (PVV), Gerkens (SP), Van Hattem (PVV), Köhler (SP) (vice-voorzitter), Lintmeijer (GL), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Verheijen (PvdA), Bikker (CU), Klip-Martin (VVD), Sini (PvdA), Van der Sluijs (PVV), Fiers (PvdA).

Naar boven