34 871 Wijziging van de wet van 22 april 1855, houdende regeling der verantwoordelijkheid van de Hoofden der Ministeriële Departementen (Stb. 1855, 33) en aanpassing van daarmee verband houdende bepalingen in het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met het aanbrengen van enkele moderniseringen

D NADER VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR JUSTITIE EN VEILIGHEID1 EN VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT/ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING2

De memorie van antwoord heeft de commissies aanleiding gegeven tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.

De leden van de VVD-fractie danken de regering voor de beantwoording van de door de VVD-fractie gestelde vragen. Toch hebben zij nog enkele nadere vragen, waar de leden van de commissies zich bij aansluiten.

In de memorie van antwoord, bladzijde 1 punt 2 vervolging Eerste Kamerleden, eerste volzin schrijft de Minister: «In antwoord op de daartoe strekkende vraag van de leden van de VVD-fractie merk ik op, dat de procedure voor de vervolging en berechting van ambtsmisdrijven van leden van de Eerste Kamer geheel dezelfde is als die van leden van de Tweede Kamer en dat de leden van de Eerste Kamer dus geen andere positie innemen.»

De leden van de commissies betwijfelen of dit juist is.

Immers de opdracht tot vervolging van een lid van de Staten-Generaal wordt gegeven bij KB of bij besluit van de Tweede Kamer. Aan de Eerste Kamer komt een dergelijke bevoegdheid niet toe. Wat is hiervan de motivering?

Het is niet uitgesloten dat een besluit betreffende vervolging van een collega-lid van de Tweede Kamer anders beoordeeld wordt door de Tweede Kamerleden dan een besluit betreffende vervolging van een lid van de Eerste Kamer. Immers, er bevindt zich in meerdere opzichten enige afstand tussen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Op welke wijze dit verschil in positie tot uitdrukking komt in de besluitvorming valt niet met zekerheid te zeggen. Maar het verschil is er.

Hoe beoordeelt de regering deze verschillende posities van de Eerste Kamer ten opzichte van de Tweede Kamer?

De leden vragen zich af waarom er niet voor gekozen wordt het besluit tot vervolging van een lid van de Eerste Kamer te leggen in handen van de Eerste Kamer, of voor een alternatief waarbij het besluit tot vervolging van Eerste Kamerleden wordt genomen door de Tweede Kamer en het besluit tot vervolging van Tweede Kamerleden door de Eerste Kamer. Mogelijk zijn er nog andere varianten die meer tegemoet komen aan eigentijdse eisen van evenwichtigheid, transparantie en het vermijden van de schijn van vooringenomenheid. Wil de regering haar opvattingen hierover geven?

De leden van de vaste commissies voor Justitie en Veiligheid en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

De voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, Duthler

De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, Engels

De griffier voor dit verslag, Van Dooren


X Noot
1

Samenstelling Justitie en Veiligheid:

Engels (D66), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA) (vice-voorzitter), Duthler (VVD) (voorzitter), Ten Hoeve (OSF), Koffeman (PvdD), Strik (GL), Knip (VVD), Backer (D66), Schouwenaar (VVD), Van Strien (PVV), Kok (PVV), Gerkens (SP), Vlietstra (PvdA), Lokin-Sassen (CDA), Bredenoord (D66), Dercksen (PVV), D.J.H. van Dijk (SGP), Van Rij (CDA), Rombouts (CDA), Van de Ven (VVD), Wezel (SP), Bikker (CU), Baay-Timmerman (50PLUS) Van Zandbrink (PvdA), Aardema (PVV), Fiers (PvdA)

X Noot
2

Samenstelling Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning:

Engels (D66) (voorzitter), Nagel (50PLUS), Ruers (SP) (vice-voorzitter), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Ten Hoeve (OSF), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Koffeman (PvdD), Strik (GL), De Vries-Leggedoor (CDA), Flierman (CDA), De Graaf (D66), Schouwenaar (VVD), Van Strien (PVV), P. van Dijk (PVV), Gerkens (SP), Van Hattem (PVV), Köhler (SP), Lintmeijer (GL), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Verheijen (PvdA), Bikker (CU), Klip-Martin (VVD), Sini (PvdA), Van der Sluijs (PVV), Fiers (PvdA)

Naar boven