34 775 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2017

Hierbij bied ik u de personeelsrapportage over de eerste helft van 2017 aan1. Deze rapportage biedt een actueel beeld van de instroom, de uitstroom, de schaarstecategorieën en de bestandsopbouw bij Defensie. Ook worden eerder gedane toezeggingen gestand gedaan en ga ik nader in op de motie-Belhaj (Kamerstuk 34 550 X, nr. 65).

De trend van een teruglopende personele vulling die in 2016 is geconstateerd, heeft zich in de eerste helft van 2017 voortgezet. De dalende vullingspercentages vertragen het herstel van de basisgereedheid van de krijgsmacht. Om deze trend te doorbreken worden maatregelen uitgewerkt ten behoeve van behoud en werving. Uw Kamer is hierover geïnformeerd op 19 september jl. (Kamerstuk 33 763, nr. 134).

Vulling

In vergelijking met eerdere personeelsrapportages is de werkelijke personele vulling achter gebleven bij de voorziene vulling. Dit is veroorzaakt door een bovengemiddelde uitstroom, een ontoereikende instroom en een hoge opleidingsuitval. Deze onwenselijke ontwikkeling wordt versterkt door de forse concurrentie op de – krappe – arbeidsmarkt, een aantrekkende economie. Het gevolg is dat vacante functies in meer functiegroepen voorkomen.

Instroom

Ondanks een daling van het aantal sollicitaties ten opzichte van de eerste helft van 2016 is het aantal nieuwe aanstelbare werknemers gestegen. Dit komt door een beter op de doelgroep afgestemde voorlichting. Sollicitanten hebben hierdoor beter zicht gekregen op wat hen te wachten staat. Hierdoor zijn er minder geïnteresseerden tijdens de sollicitatieprocedure uitgevallen. Ook is er nu meer aandacht voor sollicitanten die niet geschikt zijn voor de functie waarop zij solliciteerden, maar voor wie andere functies wel passend blijken. Door met hen op zoek te gaan naar een andere functie blijven meer geïnteresseerden beschikbaar voor Defensie.

Doorstroom

Voor een goede doorstroom en een evenwichtige leeftijdsopbouw van het militaire personeelsbestand is het belangrijk om voldoende ruimte in de FPS-fase 3 te creëren, zodat Defensie jongere militairen een aantrekkelijker loopbaanperspectief kan geven. Het ontbreekt echter nog steeds aan voldoende doorstroomruimte van FPS-fase 2 naar FPS-fase 3. Het overgangsbeleid bij de invoering van het flexibel personeelssysteem, de reorganisaties na 2011 en het verhogen van het leeftijdsontslag militairen zijn hier debet aan.

Uitstroom

De reguliere en irreguliere uitstroom zijn bij militairen in de eerste helft van 2017 afgenomen. Dit komt vooral omdat militairen gebruik hebben gemaakt van de ingevoerde maatregel «Langer doorwerken» na het bereiken van hun ontslagleeftijd. Met deze tijdelijke maatregel wordt beoogd op korte termijn vacatures te voorkomen en kennis te behouden. Hierdoor zijn er minder FPS-fase 3-militairen uitgestroomd. De uitstroom bij het burgerpersoneel is weliswaar ook afgenomen maar blijft nog steeds hoger dan verwacht.

MBO opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa)

De effecten van de verbeteringen bij de VeVa-opleidingen worden pas zichtbaar wanneer de leerlingen van de lichting 2017 bij Defensie instromen. Dat is in 2020 het geval.

Ten slotte

Het oplossen van de vullingsproblematiek heeft een hoge prioriteit. Uw Kamer wordt hierover uiteraard doorlopend geïnformeerd.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven