34 775 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2018

Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2018

In deze brief wil ik u informeren over de ophanden zijnde vijfde evaluatie van de anti-corruptiewerkgroep GRECO (Groupe d’Etats contre la corruption) van de Raad van Europa. Tevens vraag ik uw medewerking aan de evaluatie van Nederland die zal plaatsvinden in de week van 14 tot en met 18 mei a.s.

GRECO is in 1999 in het leven geroepen door de Raad van Europa om te monitoren hoe lidstaten de anti-corruptiestandaarden van de Raad van Europa, vastgelegd in het Verdrag inzake de strafrechtelijke bestrijding van corruptie en het bijbehorend protocol, naleven. Dit doel wordt voornamelijk nagestreefd door evaluaties waaruit aanbevelingen en best practices voortvloeien ter verbetering van nationale wetgeving, beleid en uitvoering. GRECO kent verschillende evaluatierondes met elk een eigen thema. De afgelopen jaren is Nederland in het kader van de eerste, tweede, derde en vierde evaluatieronde door GRECO geëvalueerd. In 2018 wordt Nederland in een vijfde evaluatieronde geëvalueerd op het gebied van integriteitsbevordering en corruptiepreventie in relatie tot de hoogste uitvoerende functies binnen de centrale overheid en de rechtshandhavingsinstanties.

De voorbereiding van de evaluatie wordt gecoördineerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van 14 tot en met 18 mei a.s. bezoekt een internationaal evaluatieteam Nederland voor de evaluatie in deze vijfde ronde. De eerste stap in het proces is eind 2017 afgerond: de beantwoording van een vragenlijst naar de infrastructuur en het beleid ten aanzien van integriteit en corruptiebestrijding voor de hoogste uitvoerende functies en de rechtshandhavingsinstanties. In de Nederlandse situatie gaat het om Ministers en Staatssecretarissen (onderdeel A van de evaluatie), Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee (onderdeel B van de evaluatie). Het evaluatieteam bestaat uit vier evaluatoren (twee experts per onderdeel) afkomstig uit verschillende Raad van Europa landen. Het team wordt begeleid door één of twee medewerkers van het secretariaat van de GRECO. Tijdens het bezoek zal het evaluatieteam vraaggesprekken voeren met relevante

organisaties. Het evaluatieteam bepaalt op basis van een conceptprogramma en de ingevulde vragenlijst met wie zij wenst te spreken. Na afloop van het bezoek wordt door het evaluatieteam een evaluatierapport met aanbevelingen opgesteld.

Uw organisatie speelt een belangrijke rol in het onderdeel van de evaluatie dat betrekking heeft op verantwoording, handhaving en controle.

Derhalve verzoek ik u uw medewerking te verlenen aan deze evaluatieronde.

Op korte termijn neemt een van mijn medewerkers contact met de griffie op om te spreken over uw mogelijke rol gedurende het evaluatiebezoek. In het geval het evaluatieteam met de Tweede Kamer wenst te spreken, ontvangt u daarnaast een uitgebreide uitleg over de gang van zaken gedurende het evaluatiebezoek en de informatie die voorafgaand aan het evaluatieteam is verstrekt. De gesprekken met het evaluatieteam worden in het Engels gevoerd. Indien u wordt uitgenodigd voor een gesprek kunnen u vragen worden gesteld over uw rol ten aanzien van de controle op de regering en het wetgevingsproces. De GRECO heeft expliciet aangegeven dat het niet de bedoeling is dat gesprekspartners presentaties geven.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en ik dank u bij voorbaat voor uw betrokkenheid bij deze evaluatie.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven