34 770 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet marktordening gezondheidszorg, de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling ter implementatie van de richtlijn nr. 2016/97/EU van het Europees parlement en de Raad van 20 januari 2016 betreffende verzekeringsdistributie (herschikking) (PbEU 2016, L 26) (Wet implementatie richtlijn verzekeringsdistributie)

Nr. 12 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 2 februari 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel Z een onderdeel ingevoegd, luidende:

Za

Artikel 4:25b wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het derde en vierde lid tot vijfde en zesde lid worden twee leden ingevoegd, luidende:

  • 3. Voorafgaand aan het verlenen van een financiële dienst inzake een verzekering, niet zijnde een verzekering ter zake waarvan een verbod geldt voor het verschaffen of ontvangen van bepaalde provisies op grond van artikel 4:25a, eerste lid, onderdeel b, informeert de bemiddelaar of adviseur, die de aanbevolen verzekering niet tevens aanbiedt, de cliënt over:

    • a. de aard en reikwijdte van de dienstverlening;

    • b. de wijze waarop de bemiddelaar of adviseur wordt beloond, alsmede de hoogte van de provisie dan wel de wijze van berekening daarvan;

    • c. de belangen van de bemiddelaar of adviseur die van invloed kunnen zijn op de dienstverlening aan de cliënt; en

    • d. bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen andere onderwerpen.

  • 4. Voorafgaand aan het verlenen van een financiële dienst inzake een verzekering, niet zijnde een verzekering ter zake waarvan een verbod geldt voor het verschaffen of ontvangen van bepaalde provisies op grond van artikel 4:25a, eerste lid, onderdeel b, informeert de financiëledienstverlener die de aanbevolen verzekering tevens aanbiedt, de cliënt over:

    • a. de aard en reikwijdte van de dienstverlening;

    • b. de hoogte van de beloning of vergoeding voor de financiële dienst dan wel de wijze van berekening daarvan;

    • c. de belangen van de financiëledienstverlener die van invloed kunnen zijn op de dienstverlening aan de cliënt; en

    • d. bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen andere onderwerpen.

2. In het vijfde lid (nieuw) wordt «het eerste en tweede lid» vervangen door «het eerste tot en met vierde lid».

3. In het zesde lid (nieuw) wordt «het eerste of tweede lid» vervangen door «het eerste, tweede, derde of vierde lid».

II

In artikel I, onderdeel AF, onderdeel 3, wordt na «financiële ondernemingen» ingevoegd «wordt «4:25b, eerste en tweede lid» vervangen door «artikel 4:25b, eerste, tweede, derde en vierde lid» en».

III

In artikel I, onderdeel AG, onderdeel 3, wordt na «financiële ondernemingen» ingevoegd «wordt «4:25b, eerste en tweede lid» vervangen door «artikel 4:25b, eerste, tweede, derde en vierde lid» en».

Toelichting

Dit amendement introduceert een verplichting tot actieve provisietransparantie voor alle financiëledienstverleners die adviseren of bemiddelen inzake schadeverzekeringen. Dat wil zeggen dat verzekeraars (directe aanbieders) de cliënt altijd dienen te informeren over de hoogte van de advieskosten en adviseurs en bemiddelaars in verzekeringen de cliënt dienen te informeren over de hoogte van de ontvangen provisie.

De financiële crisis begon ruim tien jaar geleden en laat nog steeds haar sporen na. Voor het bemiddelen en adviseren inzake complexe en impactvolle financiële producten werd een provisieverbod geïntroduceerd. Het provisieverbod heeft ertoe geleid dat financiëledienstverleners zich meer richten op het belang van de klant. De positieve evaluatie van het provisieverbod door de regering is een aanmoediging het klantbelang verder uit te bouwen.

De indiener is net als de AFM, de Consumentenbond, het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekaars Nederland van mening dat actieve provisietransparantie voorafgaand aan het adviseren of bemiddelen inzake verzekeringen een logische volgende stap is in het centraal stellen van de klant. Door actieve provisietransparantie wordt voor de cliënt de hoogte van de kosten voor het bemiddelen of adviseren duidelijk. Want linksom of rechtsom betaalt de cliënt de provisie die een adviseur of bemiddelaar ontvangt. Uit de AFM Consumentenmonitor blijkt dat 87% van de ondervraagden aangeeft actief gewezen te willen worden op de advies- en afsluitkosten van een schadeverzekering door de financiëledienstverlener.

Leijten

Naar boven