34 550 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Nr. 17 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 oktober 2016

Hierbij stuur ik uw Kamer het jaarverslag 2015 van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)1. SodM is de inspectiedienst die toezicht houdt op de naleving van wettelijke regelingen die van toepassing zijn op het opsporen, winnen en transporteren van delfstoffen, het opslaan van stoffen, het winnen van aardwarmte en de veiligheid van gasdistributienetten.

Hieronder ga ik in op de belangrijkste aspecten uit het jaarverslag. In 2015 heeft SodM 538 inspecties uitgevoerd op mijnbouwwerken en ongeveer 580 documenten, rapporten en aanvragen beoordeeld. Het afgelopen jaar is er daarbij met name aandacht besteed aan de gaswinning in Groningen, waterinjectie in Twente en aan geothermie. Daarnaast is een start gemaakt met een nieuwe, sectorgerichte, invulling van het toezicht.

Groningen

Ook in 2015 heeft SodM veel aandacht besteed aan de aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Zowel in juni als in december 2015 is op mijn verzoek advies uitgebracht over seismische risico’s als gevolg van gasproductie uit het Groningen veld. SodM constateert in haar jaarverslag dat sedert de productie ingrepen er een waarneembare afname is van zowel het aantal als de zwaarte van de bevingen. Zij geeft aan dat hiermee het seismisch risico is verkleind.

Waterinjectie Twente

SodM geeft aan dat er bij de inwoners in Twente, maar ook in de lokale en landelijke politiek ophef is ontstaan over mogelijke risico’s als gevolg van de injectie van productiewater dat vrijkomt bij de winning van olie uit het Schoonebeek veld. In 2015 is deze ophef versterkt door een lekkage uit de transportleiding tussen het Schoonebeek veld en de injectieputten. De waterinjectie (en daarmee de olieproductie) zijn stilgelegd totdat de transportleiding conform een door SodM goedgekeurd reparatieplan is hersteld (er is een nieuwe kunststof leiding door de bestaande leiding getrokken). Ook heeft SodM NAM verzocht om aanvullende onderzoeken uit te voeren.

De waterinjectie in Twente is recent weer opgestart.

Geothermie

Het toezicht van SodM op geothermie is relatief intensief. Het gaat om een betrekkelijke nieuwe industrie is en de betrokken bedrijven hebben weinig ervaring met mijnbouw.

Omdat geothermieputten geen dubbele verbuizing hebben heeft SodM bij aardwarmteoperators aangedrongen op betere onderhouds- en monitorplannen voor geothermische putten. Dit wordt ondersteund vanuit de geothermiebranche. Een belangrijk onderdeel is een verplichte periodieke putintegriteitsmeting (dikte putwand). Ook waren er enkele incidenten bij de opvang van formatiewater.

Organisatie SodM

SodM werkt aan een meer sectorgerichte invulling van haar toezicht. Vanaf 2017 wil SodM het toezicht invullen langs de lijnen van de sectoren wind, olie, gas, aardwarmte, zout en gasdistributie. Deze indeling zal vanaf komend jaar leidend zijn voor het specifieke toezicht en kunnen ook aanleiding zijn om aanbevelingen te doen aan de betrokken ministeries. Met de wijziging van de Mijnbouwwet die nu in behandeling is bij de Eerste Kamer (en de daarbij behorende lagere regelgeving) wordt invulling gegeven aan een groot deel van de eerdere aanbevelingen van SodM. In het jaarverslag 2015 zijn in afwachting van de nieuwe werkwijze geen nieuwe aanbevelingen opgenomen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven