34 550 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2017

Nr. 90 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2017

Hierbij bied ik u de personeelsrapportage Defensie over 2016 aan1. De Personeelsrapportage bevat gegevens over het personeel en de formatie van Defensie. Ook worden eerder gedane toezeggingen gestand gedaan.

Defensie werkt voortdurend aan de keten van in-, door- en uitstroom om op korte en lange termijn te beschikken over voldoende geschikt personeel. Deze rapportage laat zien dat het personeelsbestand in 2016 met ruim 700 militairen is afgenomen, terwijl het aantal burgers licht is gestegen. De afname van het aantal militairen heeft twee hoofdoorzaken, namelijk voortijdige uitstroom (met name in fase 2 van het flexibel personeelssysteem) en onvoldoende instroom (met name technisch personeel).

Defensie heeft zich het afgelopen jaar ingespannen om de voortijdige uitstroom en de ontoereikende instroom te beïnvloeden, en niet geheel zonder succes. Zo is het aantal aanstelbare kandidaten in 2016 gestegen. Ook zijn in 2016 de inspanningen op het terrein van de arbeidsmarktcommunicatie beter op elkaar afgestemd. (Potentiële) kandidaten hebben beter zicht gekregen op wat hun te wachten staat en door goede voorlichting staakten zij minder vaak uit eigen beweging de sollicitatie. Ook de kennismakingsdagen (voorselectie) spelen een positieve rol in dezen. Voorts is er meer aandacht voor het herbestemmen van kandidaten die gedurende het sollicitatieproces niet geschikt worden bevonden voor de functie waarop zij hadden gesolliciteerd. Tot slot zijn de doorlooptijden van het keuringsproces verkort. Dit kan voortijdige uitval doen afnemen.

Daarnaast heeft Defensie maatregelen genomen om de instroom vanuit de opleiding Veiligheid en Vakmanschap te verbeteren. Zo zijn de intakegesprekken op de Regionale Opleidingscentra inmiddels gestandaardiseerd en is de inhoud van de opleiding aangepast. Deze maatregelen krijgen hun beslag voordat in september de nieuwe lichting 2017 begint. De effecten op de instroom zullen echter pas zichtbaar worden wanneer de leerlingen van lichting 2017 instromen bij Defensie. Dit is voor niveau 2 (de manschappen) niet eerder dan 2020 en voor niveau 3 (de onderofficieren) niet eerder dan 2021.

Zoals bekend heeft Defensie in 2016 met voorrang maatregelen genomen om de basisgereedheid op orde te brengen. Met het extra budget dat hiervoor beschikbaar is, werpen de doelgerichte ingrepen langzaam maar zeker hun vruchten af. Zo komen er meer reservedelen beschikbaar en kan er beter worden geoefend. Ook dit jaar wordt de generieke geoefendheid verder op peil gebracht en investeren we verder in mensen, reservedelen, brandstof, oefenmunitie, operationele IT, inlichtingencapaciteit en verbindingsmiddelen.

Bij de begroting voor het jaar 2018 ontvangt u, zoals eerder afgesproken, een plan van aanpak met aandacht voor de werving en het behoud van militair personeel, gericht op het herstel van de personele vulling en een evenwichtiger personeelsbestand. De doorontwikkeling van FPS en de adaptieve krijgsmacht zijn daarvoor belangrijke voorwaarden.

Om in 2017 de werkbeleving en het vertrouwen onder het personeel te bevorderen zijn de arbeidsvoorwaarden uiteraard ook van groot belang. Defensie heeft op 18 april jl. een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden voorgelegd aan de centrales van overheidspersoneel. Dit pakket, met een looptijd van een jaar, voorziet onder meer in een loonsverhoging van twee procent en zorgt voor een verruiming van opleidingsaanspraken voor militairen, onder gelijktijdige intensivering van de loopbaanbegeleiding. Tevens krijgen militairen eerder duidelijkheid over hun doorstroommogelijkheden. Ook bevat het bod een overgangsregime bij de nieuwe diensteinderegeling en een aantal uitgangspunten voor een nieuwe pensioenregeling. Eind mei wordt duidelijk of er onder de achterban van de Centrales voldoende steun bestaat voor dit pakket.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven