34 477 Sociaal domein

Nr. 87 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 oktober 2024

Hiermee doe ik uw Kamer, mede namens de Staatssecretaris van Langdurige en Maatschappelijke Zorg, ter kennisneming toekomen de afsluitende brief van Toezicht Sociaal Domein (TSD) over het natraject van het onderzoek «Zorg en ondersteuning aan Donny M. in het straf-, zorg- en sociaal domein». Deze brief is op 12 september 2024 op de website van TSD gepubliceerd.

Inhoud afsluitende brief

Beëindiging monitoring

Het afgelopen jaar zijn door de betrokken lokale en regionale partijen goede stappen gezet op de gesignaleerde leerpunten. TSD heeft er vertrouwen in dat de gemeente Sittard-Geleen en de betrokken organisaties voldoende verbetering hebben aangebracht in passende zorg en ondersteuning aan personen met een complexe hulpvraag en sluit daarom het monitoringstraject af.

Overkoepelende aandachtspunten

Waar het gaat om de opvolging van de overkoepelende aandachtspunten verwijst TSD naar de beleidsreactie die mijn ambtsvoorganger uw kamer stuurde op 4 december 2023. TSD vraagt aandacht voor een aantal onderdelen daaruit.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de implementatie van de uitkomsten van het onderzoek van Significant naar verbeterpunten in de overgang tussen het forensisch kader en het gemeentelijk domein. Over de uitkomsten en de opvolging van het onderzoek van Significant is uw kamer door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, mevrouw Coenradie, op 30 september jl. geïnformeerd in de voortgangsbrief forensische zorg (Kamerstuk 33 628, nr. 104). In die brief bent u ook geïnformeerd dat voor het einde van 2024 de Werkagenda Aansluiting reguliere zorg en forensische zorg met u wordt gedeeld. Waar het specifiek gaat om het borgen van de overdracht en het tijdig opstarten van eventueel benodigde vervolgzorg vanuit het jeugdforensisch kader naar het sociaal domein na afloop van jeugddetentie, is in de beleidsreactie van 4 december 2023 een evaluatie aangekondigd van het «nazorgoverleg» dat met dat doel plaatsvindt binnen de looptijd van de door de rechter opgelegde voorwaarden en/of maatregel. Ik informeer uw Kamer nog dit jaar over de eventuele vervolgacties die worden ingezet naar aanleiding van die evaluatie.

TSD doet ook de suggestie om bij een lopend onderzoek naar bemoeizorg te kijken naar een meer preventieve vorm van bemoeizorg en het dakpansgewijs overdragen. In zijn brief van 4 juni 2024 heeft de toenmalig Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport u geïnformeerd over het actieonderzoek over bemoeizorg dat VWS financiert en dat wordt uitgevoerd door Movisie.1 In de tweede fase van dit onderzoek staat het leren van en met de praktijk centraal.

TSD vraagt daarnaast om aandacht te blijven houden voor passende plekken als het gaat om beschermd wonen. Zoals aangegeven in de beleidsreactie van 4 december 2023, is dit een bekend knelpunt. Waar het bijvoorbeeld gaat om de jeugdhulp in het strafrechtelijk kader, waaronder begeleid wonen, is in de beleidsreactie al kenbaar gemaakt dat momenteel in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd wordt verkend of en hoe dat kan worden ondergebracht in de landelijk inkoop.

Tot slot verwijst TSD naar de behandeling van de Wet aanpak meervoudige problematiek in het sociaal domein (Wams) die door controversieel verklaring vertraging heeft opgelopen en roept op om deze wet zo snel mogelijk in behandeling te nemen.

Over de voortgang van deze trajecten die in de beleidsreactie van 4 december 2023 zijn genoemd en andere relevante ontwikkelingen op dit terrein wordt u verder bij separate brieven per onderwerp op de hoogte gehouden.

Tot slot

Gebeurtenissen zoals deze in Zuid-Limburg zijn hartverscheurend en evenals mijn ambtsvoorganger leef ik mee met de nabestaanden van het jonge slachtoffer. Waar overgangen tussen domeinen aanwezig zijn, bestaan helaas altijd kwetsbaarheden. Het is van groot belang om de verbeterpunten die TSD heeft geformuleerd scherp op het vizier te houden en te zorgen dat de risico’s die bij die overgangen bestaan zo klein mogelijk zijn. Het beleid moet erop zijn gericht dat professionals hun werk optimaal kunnen doen èn dat afschuwelijke incidenten zoals deze zoveel mogelijk worden voorkomen. Samen met de Staatssecretaris van Langdurige en Maatschappelijke Zorg, dring ik aan op urgentie op de in de beleidsreactie van 4 december jl. genoemde trajecten.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, T.H.D. Struycken


X Noot
1

Kamerstukken 29 325, nr. 159

Naar boven