34 298 Parlementair onderzoek Breed welvaartsbegrip

Nr. 34 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2021

Vanuit uw Kamer is het kabinet via de motie van het lid Van Raan c.s. (Kamerstuk 35 830, nr. 16) verzocht «om het meten en waarderen van de impact op brede welvaart standaardonderdeel te maken van het opleidingsaanbod voor ambtelijke professionals, waaronder – maar niet beperkt tot – beleidsmakers, financieel-economische medewerkers, controllers, accountants en inkopers».

De Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering verbetert de kwaliteit van de financiële functie en de bedrijfsvoering van het Rijk, door het aanbieden van opleidingen voor rijksambtenaren. Een opleiding over maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s) maakt al een aantal jaren deel uit van de opleidingen van de Rijksacademie. Deze opleiding wijdt de deelnemers in de geheimen van MKBA’s in. Met zulke analyses kunnen de effecten op aspecten van brede welvaart van uiteenlopende beleidsmaatregelen in kaart worden gebracht. MKBA’s werden in het verleden vooral toegepast bij de beoordeling van investeringen in de infrastructuur, maar zij worden inmiddels ook op een groot aantal andere beleidsterreinen toegepast.

Naar aanleiding van het hiervoor aangegeven verzoek van de Kamer voegt de Rijksacademie in 2022 een nieuwe opleiding over brede welvaart aan de door haar aangeboden opleidingen toe. Deze opleiding bestaat uit een inleiding in de theorieën van de welvaartseconomie en alternatieve benaderingen van het begrip brede welvaart, en besteedt aandacht aan de relatie tussen brede welvaart en welzijn, de actualisering van de Algemene leidraad voor maatschappelijke kosten-batenanalyse vanwege de toegenomen aandacht voor de brede welvaart bij de voorbereiding en de monitoring van overheidsbeleid, de toepassing van MKBA’s bij de beoordeling van andere beleidsinspanningen dan investeringen in de infrastructuur, de Monitor Brede Welvaart & SDG’s (Sustainable Development Goals) van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de komende publicatie van de «kernset indicatoren voor brede welvaart» van de planbureaus, de integratie van brede welvaart in de begrotings- en verantwoordingssystematiek en de politieke aspecten van brede welvaart.

De nieuwe opleiding zal naar verwachting voor het eerst worden uitgevoerd in maart 2022.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Naar boven