34 216 Goedkeuring van het op 23 februari 2015 te New York tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Naties betreffende de zetel van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (Trb. 2015, 59 en 71)

Nr. 4 VERSLAG

Vastgesteld 9 juli 2015

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Eijsink

De griffier van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Van Toor

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van onderhavig wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel is een gevolg van het feit dat Nederland gastheer is van internationale tribunalen en organisaties, waaronder het Joegoslavië Tribunaal (ICTY) en het Rwanda Tribunaal (ICTR). Dat is op zich een mooi gegeven. Maar het brengt wel zekere gevolgen met zich mee.

Enige jaren geleden verscheen in het Nederlands Juristenblad een artikel waarin stond dat Nederlanders die in dienst treden bij een internationale organisatie worden uitgesloten van de Nederlandse sociale zekerheid (Christine Zandvliet, «Sociale zekerheid in de «Legal Capital of the World»», Nederlands Juristenblad, 03-04-2009, aflevering 13, blz. 795–799). Uitsluiting van sociale zekerheid is tot op zekere hoogte een logisch gevolg van indiensttreding bij een internationale organisatie, zo erkennen de leden van de VVD-fractie. Uit genoemd artikel blijkt echter dat uitsluiting zich ook zou uitstrekken tot de gezinsleden van de werknemer van een internationale organisatie. In totaal zouden enkele duizenden Nederlanders – die wel zelfstandig premies betalen – op deze wijze zijn uitgesloten van het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid. Kan de regering reageren op dit artikel? Welke maatregelen zijn er genomen sinds het verschijnen van dit artikel om deze onwenselijke situatie te veranderen voor Nederlanders die wel premies betalen, maar uitgesloten zijn van sociale zekerheid in Nederland?

Naar boven