33 982 Implementatie van de Richtlijn 2013/11/EU van het Europees parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende alternatieve beslechting van consumentengeschillen en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en Richtlijn 2009/22/EG en uitvoering van de Verordening (EU) nr. 524/2013 van het Europees parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende onlinebeslechting van consumentengeschillen en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en Richtlijn 2009/22/EG (Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten)

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 2 december 2014

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 9, eerste lid, wordt na «tegengeworpen» ingevoegd:, indien die overeenkomst tot gevolg heeft dat de consument het recht wordt ontnomen zich voor de beslechting van het geschil tot de rechter te wenden.

Toelichting

Met artikel 9, eerste lid, van het implementatievoorstel wordt artikel 10, eerste lid, van de Richtlijn buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten geïmplementeerd (hierna: de richtlijn). In artikel 10, eerste lid, van de richtlijn is bepaald dat Lidstaten ervoor zorgen dat een overeenkomst tussen consument en ondernemer om geschillen voor te leggen aan een instantie tot buitengerechtelijke geschillenbeslechting niet bindend is voor de consument, indien deze overeenkomst vóór het ontstaan van het geschil is gesloten en de overeenkomst: «tot gevolg heeft dat de consument het recht wordt ontnomen zich voor de beslechting van het geschil tot de rechter te wenden». In artikel 9, eerste lid, van het wetsvoorstel is deze laatste zinsnede abusievelijk niet opgenomen. Thans wordt deze omissie hersteld. De aanvulling heeft tot gevolg dat het artikellid alleen betrekking heeft op overeenkomsten, waarbij de toegang tot de rechter wordt ontnomen, bijvoorbeeld omdat een arbitragebeding is opgenomen.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven