33 946 Wijziging van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers en van de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer in verband met de maximering van het pensioengevend loon en in verband met enkele wijzigingen van technische aard (Wet maximering pensioengevend loon Appa)

B VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT / ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING1

Vastgesteld 11 november 2014

Het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel heeft de commissie aanleiding gegeven tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.

1. Inleiding

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel. Zij hebben nog enkele vragen.

2. Vragen van de CDA-fractie

Nu het oorspronkelijke wetsvoorstel middels de laatste nota van wijziging zo ingrijpend gewijzigd is, is het de leden van de CDA-fractie niet duidelijk of er een overgangsregeling geldt voor die politieke ambtsdragers die thans nog werkzaam zijn en op basis van de huidige wetgeving ook boven de 100.000 euro pensioenvormend loon mogen doen gelden, zulks mede gelet op artikel 1 Eerste Protocol van het EVRM (bescherming eigendomsrecht).

Kan de regering deze leden duidelijk maken of, en zo ja, op welke wijze er een overgangsregeling geldt voor thans zittende politieke ambtsdragers, zodat de Staat der Nederlanden in de toekomst niet geconfronteerd zal worden met allerlei procedures op grond van artikel 1 Eerste Protocol EVRM.

Kan de regering aangeven of, en zo ja, in hoeverre ambtsdragers erop achteruit gaan indien dit voorstel wordt aangenomen? Zijn er financiële consequenties voor het pensioen van politieke ambtsdragers, en zo ja, in hoeverre, indien het voorstel niet zou worden aangenomen, terwijl de regeling wel voor andere Nederlanders geldt? Kan de regering aangeven of het loon boven de 100.000 euro, dat thans voor het pensioen meetelt en waarvan de helft thans door de werkgever/overheid wordt vergoed, na de inwerkingtreding van het onderhavige wetsvoorstel zal worden uitgekeerd als loon?

Ter compensatie van de verminderde mogelijkheden met betrekking tot het pensioenvormend loon is het geenszins onaannemelijk dat werknemers met ingang van 1 januari 2015 gecompenseerd zullen worden, bijvoorbeeld door salarisverhoging of verhoging van eenmalige uitkeringen, teneinde alsnog voor een verhoogd pensioen te kunnen zorgen. Dit is voor de publieke sector echter niet zonder meer mogelijk. Wordt hiermede niet een ongelijkheid geschapen die negatief uit kan pakken voor politieke ambtsdragers, voor zover het hun pensioenvoorzieningen betreft?

De leden van de CDA-fractie zijn van oordeel dat ook de pensioenvoorzieningen expliciet zouden moeten worden betrokken bij een algeheel principieel debat omtrent de specifieke positie van politieke ambtsdragers en hun financiële vooruitzichten. Is de regering het met de leden van de CDA-fractie eens dat politieke ambtsdragers in het algemeen meer risico lopen buiten hun schuld vervroegd werkloos te worden en zou dat wellicht niet onder meer een afwijkende pensioenvoorziening rechtvaardigen?

De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning wacht met belangstelling de antwoorden van de regering af en ontvangt deze graag binnen vier weken na vaststelling van dit voorlopig verslag.

De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, Engels

De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, Bergman


X Noot
1

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Kox (SP), Sylvester (PvdA) (vicevoorzitter), Engels (D66) (voorzitter), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Hermans (VVD), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), De Vries (PvdA), De Vries-Leggedoor (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Th. de Graaf (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Koole (PvdA), Van Dijk (PVV), Sörensen (PVV), Schouwenaar (VVD), Kok (PVV), Duivesteijn (PvdA), Meijer (SP)

Naar boven