33 896 EU-voorstel: Commissiemededeling over de rol van Europa bij het vormgeven van de toekomst van internetgovernance COM(2014)721

D VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 26 juni 2014

De vaste commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad2 en voor Economische Zaken3 hebben op 6 mei 2014 gesproken over de slotverklaring van de Global Multistakeholder Meeting on the Future of Internet Governance (hierna: NETmundial-conferentie) die op 23–24 april 2014 te Sao Paulo, Brazilië, is gehouden.4 Naar aanleiding hiervan hebben zij de Minister van Economische Zaken op 20 mei 2014 een brief gestuurd.

De Minister heeft op 26 juni 2014 gereageerd.

De commissies brengen bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier voor dit verslag, K. van Dooren

BRIEF VAN DE VOORZITTERS VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL / JBZ-RAAD EN VOOR ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Minister van Economische Zaken

Den Haag, 20 mei 2014

De vaste commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad en voor Economische Zaken hebben op 6 mei 2014 gesproken over de slotverklaring van de Global Multistakeholder Meeting on the Future of Internet Governance (hierna: NETmundial-conferentie) die op 23–24 april 2014 te Sao Paulo, Brazilië, is gehouden.5 De commissies wensen naar aanleiding van deze slotverklaring de volgende vragen aan de regering te stellen.6

De commissies verzoeken de regering om haar mening over de niet bindende slotverklaring van de Netmundial-conferentie te geven. Afgezien van het feit dat netneutraliteit er niet in voorkomt, heeft de verklaring veel raakvlakken met het Nederlandse beleid. Erkent de regering het belang van een verklaring met spelregels over het internetbeleid?

Op welke wijze zou de regering zich kunnen inzetten om de verklaring te implementeren in het Nederlandse beleid? Is de regering bereid om Nederland een voortrekkersrol te laten spelen in de implementatie in Europa, maar ook in andere werelddelen? Op welke wijze zou de regering zin kunnen geven aan de invulling van de roadmap, die deel uitmaakt van de verklaring?7

Tot slot vragen de commissies hoe de regering de resultaten van de Netmundial-conferentie gaat oppakken en zorgen voor een breed draagvlak.

De commissies zien de beantwoording van de vragen graag tegemoet uiterlijk 4 weken na dagtekening van deze brief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, G. ter Horst

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken, E.M. Kneppers-Heijnert

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 juni 2014

Op 20 mei 2014 heb ik schriftelijke vragen (kenmerk 155149u) ontvangen van de vaste commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad en voor Economische Zaken naar aanleiding van de slotverklaring van de wereldwijde multistakeholder-bijeenkomst over de toekomst van internet governance NETmundial (hierna: NETmundial), die op 23–24 april 2014 te Sao Paulo, Brazilië, is gehouden. Graag ga ik in op uw vragen.

1

Wat is de mening van de regering over de niet bindende slotverklaring van de Netmundial-conferentie, en erkent de regering het belang van een verklaring met spelregels over het internetbeleid.

Antwoord

De slotverklaring van de NETmundial-conferentie is van belang omdat het principes vastlegt voor internet governance. Dit is het stelsel van mondiale afspraken op het gebied van de ontwikkeling en het beheer van het internet.

Nederland onderschrijft deze principes. Ze leggen voor Nederland belangrijke zaken vast zoals vrijheid op het internet, respect voor mensenrechten, en een verdere verankering van het multistakeholdermodel.

Ik verwijs hiervoor naar mijn brief d.d. 28 april jl. (onderdeel van kamerstuk 33 896, B) waarin ik uw commissie antwoord geef op vragen naar aanleiding van het BNC-fiche over de Commissiemededeling over internet governance, en naar mijn eerdere brief van 19 maart jl. (onderdeel van Kamerstuk 33 896, A) waarin ik antwoord geef op vragen van uw commissie over de deelname aan NETmundial.

De grote waarde van de slotverklaring zit in het brede draagvlak. De verklaring is aangenomen door overheden van ongeveer 100 landen, door civil society, het bedrijfsleven, de technische internetgemeenschap en de belangrijkste internationale organisaties die het internet besturen. De slotverklaring zou daarom leidend moeten zijn in de fora waar over internet governance wordt gesproken.

2

Op welke wijze kan de regering zich inzetten om de verklaring te implementeren in het Nederlandse beleid, en is de regering bereid om Nederland een voortrekkersrol te laten spelen in de implementatie in Europa, maar ook in andere werelddelen. Op welke wijze zou de regering zin kunnen geven aan de invulling van de roadmap, die deel uitmaakt van de verklaring, en hoe gaat de regering de resultaten van de NETmundial-conferentie oppakken en zorgen voor een breed draagvlak.

Antwoord

De verklaring sluit aan bij het Nederlandse standpunt ten aanzien van internet governance. De Nederlandse inzet is om de principes en aanbevelingen van NETmundial in te brengen in de internationale discussies en fora waar internetbestuur ter discussie staat, en deze moeten hun weerslag vinden in de uitkomsten van die vergaderingen, zoals het Internet Governance Forum in september 2014 en de herziening in 2015 van de afspraken van de Wereldtop over de Informatiemaatschappij uit 2005. Daarmee wordt tegenwicht geboden aan landen die in de VN meer staatscontrole over het internet of verregaande regulering van het internet voorstaan.

Nederland zet daarbij vooral in op het samen optrekken met gelijkgezinde landen die de NETmundial-verklaring hebben gesteund. De Europese Commissie en EU-lidstaten hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de verklaring en in EU-verband wordt nu gesproken over de wijze waarop de EU de uitkomsten van NETmundial kan uitdragen. Daarnaast zal Nederland de roadmap van NETmundial agenderen bij de vierde Global Conference on Cyberspace, waarvan Nederland in april 2015 gastland zal zijn, om op die manier de aandacht te vestigen op de voortgang van de acties uit de roadmap.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Zie dossier E1400005 op www.europapoort.nl

X Noot
2

Samenstelling Immigratie en Asiel / JBZ-Raad:

Holdijk (SGP), G.J. de Graaf (VVD), Slagter-Roukema (SP), Franken (CDA), Witteveen (PvdA), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Strik (GL), Lokin-Sassen (CDA), Scholten (D66), Th. de Graaf (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA) (voorzitter), Beckers (VVD), Beuving (PvdA), Schrijver (PvdA), M. de Graaff (PVV) (vice-voorzitter), Reynaers (PVV), Popken (PVV), Huijbregt-Schiedon (VVD), Swagerman (VVD), Gerkens (SP)

X Noot
3

Samenstelling Economische Zaken: Holdijk (SGP), Kneppers-Heijnert (VVD) (voorzitter), Terpstra (CDA), Sylvester (PvdA), Essers (CDA) Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Elzinga (SP), Huijbregts-Schiedon (VVD), Koffeman (PvdD), Reuten (SP), Schaap (VVD), Flierman (CDA), Hoekstra (CDA), Van Boxtel (D66), Backer (D66), Vos (GL), De Lange (OSF), Schrijver (PvdA), Postema (PvdA), Vlietstra (PvdA) (vice-voorzitter), Van Strien (PVV), Faber-van de Klashorst (PVV), Ester (CU), Bröcker (VVD), Beckers (VVD), Van Beek (PVV), Gerkens (SP), Koning (PvdA)

X Noot
6

Zie ook eerder schriftelijk overleg onder kamerstuknummer EK 33 896 en edossier E140005 op www.europapoort.nl.

X Noot
7

Roadmap for the future evolution of the Internet Governance Ecosystem.

Naar boven